Hue!!!

Hej pa er!!!

Nu leker livet, den sista vaskan kom ikvall!!!
Mattias var pa flygplatsen och hamtade den.
Det kanns helt otroligt att de kommit fram genom denna djungel av papper och hantering.
Ett exempel, nar vi var i Bkk sa anmalade vi direkt vaskorna forsvunna. Sedan at vi, mejlade och sov lite. Innan vi skulle resa till Vietnam sa skulle vi kolla om de kommit. Fick vi ga till en "viktig dorr" dar det stod en barsk vakt (kvinna, ganska vanligt). Vi fick forklara vart arende och visa pass och rapporten. Hon visade det for en annan barsk vakt 5m in i en korridor. Han nickade och vi fick komma in. Dar fick vi skriva nam, datum och passnummer i en bok medan vakt nr ett gick tillbaka till dorren. Vakt nr tva satt bakom skrivbordet. Nar det var korrekt fick vi ga igenom och komma in till kontoret dar vi kunde fraga om vaskorna... Som da inte kommit!!!
Tank nu att vaskorna skulle lamna orginal destinationen, och forst till en adress i Hanoi och sedan en till i Hue!!! Forstar ni sa manga som har skrivit pa papper och godkannt detta? Ar forvanad att det gick. Men det tog alltsa 3 samt 4 dygn...

I natt har vi akt buss. Lamnade Hanoi 20,15 igar. Lite forsenade och det uppgavs bero pa trafiken, vilket jag inte har svart att tro!
Bussen var en "sleepingbuss" och jag har aldrig sett nagot liknande. Istallet for sitt-saten sa har den liggsaten i tva vaningar. Bussen ar som en vanlig i storlek. Vi tog langst bak dar det var 5 baddar i bredd. Vi tog vaskorna med oss in da jag last om ett par som blivit besulna under pauser. Man har da letat igenom vaskorna nar det varit i bagaget! Na, det ville vi inte riskera och jag hade alla vaskorna vid fotterna och nagra omtaliga saker ovanfor huvudet. Det gick bra!
Ang baddarna da...
Ar man lang, tjock, bekvam, sjuk eller har barn skall man anvanda ett annat transportmedel eller be om king-ultra-queen-maxi-size. Sangarna ar anpassade efter vietnamesiska matt och dessutom lite kompakta da det ar for resa. De var ca 60 cm breda och 2m langa. Man fick en hard men bekvam kudde som horde till satet och satt fast med kardborre samt ett tunt tacke. Vi sov med alla kladerna pa. Vi fros om fotterna de forsta timmarna men fick sedan upp varmen och madde hur bra som helst! Vi fick grannar pa tva av sangarna men inte den i mitten.
Resan tog 14 h och 11,15 var vi vid var destination. Chaufforen har under tiden tagit ett par pauser, vet inte hur manga 3 st kanske. Vagen har varit helt ok. Lite ojamn bitvis men inget som storde oss.

De sista timmarna var vi vakna och fallde upp stolarna nagot. Vi passerade landsbyggden med sma byar.
Den vanligaste formen av hus ar "tub-hus" som bara ar nagra meter i fronten men otroligt djupa och med flera vaningar. De har ofta bjarta farger och ar utsmyckade med pelare och balkonger i betong eller metall.
Pa landet ar det gront och frodigt. Banantrad och palmer men jag har aven sett nagot som ser ut som pil. Det ar vanligt med azalea och sma citrustrad.
Vi ar nara kusten och vattendragen ar manga. Dessa utnyttjas for att bevattna risfalten. Dessa ar distinkt markerade i hojdnivaer och med sma vallar. Risfallt skall vara mycket blota.
Vissa av husen ar prydliga i sin slitenhet medan andra ar sa skrapiga och elandiga. Jag undrar om de verkligen behover se ut sa. Beror det pa fattigdom, att man inte bryr sig eller vad? Vissa stallen ar ju som sagt fina?
Andra ar skrapiga och lappade och lagade med preseningar, bradbitar, rep och vad man har hittat.
Pa gardarna ser man ofta oxar. Smala med en puckel pa. Honor ar vanligt. Ibland ser man hundar. (Sag inga gatuhundar i Hanoi, bara nagra kedjade och nagra med klader).
Har inte sett nagra hastar annu.
Allt pa landet ar ganska dammigt och det ar ett rott dam. Marken ar av rod lera.

Nar vi kom till Hue, som ar Vietnams gamla huvudstad - en kejstarstad, sa tog vi in pa det hotellet bussen stannade vid. Det var valdigt fint med satelit tv (vi tittar pa discovery planet), fritt internet, badkar, balkong och frukost. Det kostar 18 $ for rummet per natt, samma som Sunny Hotell. Men detta ar finare! Forra hade inte fonster... Detta heter Thai Bin Hotell II, det finns ett till!
Pa rummet duschade vi, sa underbart att ha sina egna pinaler! Jag hade aven rena klader vilket var obeskrivbart!
Sedan knallade vi ut och at. Tog ett litet hak med 3 glada tjejer. Jag at kyckling med ingefara +nudlar och Mattias at nagot med lok och tomat + ris. Han bad saklart om att fa extra spicy! Den var bara lite stark tyckte han!
Efter att vi atit visade en av tjejerna malningar hon gjort. De var skickligt malade pa tyg med vattenfarg. Forestallade olika vietnamesiska motiv. Vi kopte en gron-gra med batar, en lila med en cyklade kvinna och en gra med sjomotiv. De kostade 3 $ styck och hon fick en dollar i dricks.
Pa den restaurangen kunde Mattias gjort en bra affar. De var namligen valdigt intresserade av hans jacka! De tog i den och fragade var han kopt den och vad den kostat. Han kopte den i Hanoi for 15 $. De forklarade att den var mordern har, det allra nyaste och ville garna byta mot en jacka vard 20 $. Vi skrattade gott!

Starkta av maten tog vi en ut runt stan. Inte lika mysigt som Hanoi aven om Hanoi gick mig pa nerverna till slut. Gatorna ar storre och allt ar lite nyare, Hanoi ar ju riktigt gammalt. Trafiken ar lattare har och man tutar  inte sa mycket, men fortfarande en hel del.
Vi handlade tva trojor till Mattias, strumpor och tanga-kallingar. Det fanns inte boxer ihela stan, man uppgav att det inte anvands. Mattias gillar inte sina nya kalsonger :O) Han kopte aven en rakhyvel och skum da rapapparaten visade sig vara i den "andra" vaskan.
Jag handlade en regnponcho och Mattias ett paraply. Hue ar kant for sitt myckna regnande och vi vill inte bli blota och forkylda. Idag var det ett dimmaktigt regn. Vi var ute pa stan till 16 tiden och gick sedanhem. Jag var sa trott och madde inte helt bra sa jag vilade. Mattias gjorde lite arenden och hamtade vaskorna. Han at men jag ville inte folja med. Nu ar jag pigg igen och hungrig men det far vara. Sitter i receptionen dar datorerna star och receptionisten har rullat ut sin madrass och somnat. Han snarkar sott!!!

I morgon skall vi pa DMZ tour. De Militarase Zone (hur sjutton stavas det???) Se lite olika krigsminnen bland annat Ho Chi Minh trail, jarnvag som var osynlig fran luften samt lite tunnlar och annat. Vi aker 6,30 och ar hemma vig 19 tror jag. Vi far mat, dricka och intrade. Kostar 12$ per person. Det ar en engelsktalande guide med och vi tycker att det skall bli spannande! Speciellt Mattias som har sett mer krigsfilmer an mig!
Dagen darefter tankte jag att vi skulle titta pa Citadellet, en kopia pa forbjudan staden i Beijin, som ar fran kejsartiden.

Laste i guideboken att fran borjan hade man kinesiska skrivtecken men latinskt alfabet infordes pa 1600talet. I thailand har man tecken men man kan skriva pa engelska och man kan skriva spraket med vara bokstaver ocksa. I Kambojda vet jag inte annu.

Det ar lordag 2 februari och klockan ar strax 24. Idag har det varit runt 12 grader vilket ar underbart jamfort med 7 grader! Vi stannar imorgon natt och aker vidare vid 13,30 dagen darefter. Mandag maste det bli och vi har varit ute pa sprang i 7 dygn.
Nasta vecka firar man Vietnamesikt nyar. Det skall bli spannande!
Vi har visum for 15 dagar.

Nu skall jag ga upp och vila, det blir att ga upp tidigt imorgon!
Tack for era halsnignar!
Jag brukar ocksa slanga ut Stubben om han ar storig! Han brukar ofta vakna ganska tidigt anda sa han kan gott ga ut!!! Skont att det gatt bra med alla vovvarna pa samma stalle! Kan tanka mig att de gillar att ligga vid spisen!

Hors imorgon!

Kramar Christin


Eller vad säger du?!
Postat av: Helen

Du skriver verkligen så bra som alla säger!
KÄnns verkligen som man är med på era upplevelser!
DUKTIGT! :)

Här är det trist,fast solen har tittat fram lite idag,det är härligt!
Nu ska familjen kolla på disney på tv,n sen åker godiset fram så fort kidsen hoppat i säng ;)

PUssar!!! och ta hand om er!

2008-02-02 @ 18:19:07
Postat av: Mam Kjärstin

Hej !!
Så bra att det händer lite på väskfronten! Vi förstår att det måste varit fantastiskt att få sina tillhörigheter, Christer förstår Mattias om han inte gillar sina nya tanga-kallingar....
Läget är bra här, Tjorven blev hämtad här igår, lördag fm, av David.
Hon var jättelycklig och hoppade omkring där i baksätet när dom körde iväg, tittade inte ens åt mitt håll... visste väl vart hon skulle kanske.
Kvar är Sanna o Nova. Dom gillar varandra, som Ni vet, tycker båda om att ligga stilla och bara vila i varandras sällskap, så gosiga så.
På kvällspromenaden igår kväll, mötte vi ett par och deras hund, storl. M, då där i mörkret, började Nova skälla på dom, gissa om dom fick snabba fötter....
Vädret här är fortfarande onödigt blåsigt, igår både regn o snö, inbjuder inte direkt till jättelånga promenader, vi hoppas på snar förbättring.
Imorgon, måndag, Julia till start, ca kl. 18.45, håll tummarna. På tisdag Jeremie till på Åby, lunchtrav vet inte närmare tid, i tidn. Travronden kunde man läsa att han har god chans till seger..
Jag återkommer med rapporter.
Wiktor kom hem från Åre i går kväll. Haft en jätterolig vecka! Förutom att seglat utför skutan på sin "bräda" har han haft som sin uppgift att stå för matlagningen. Allt har gått bra, Linus (kompisen) och broder Basse har båda varit nöjda.
Idag skall vi nog bara vara, det får räcka.
Ha en mysig fortsättning på Ert äventyr, vi är med i tankarna!
Stor kram från oss alla!

2008-02-03 @ 11:37:25
Postat av: Helene

Hej på er!
Skönt att höra att väskan kommit fram nu..Allt verkar ju bra med er, skönt att höra! Lillebror...klaga inte över tanga kallingar, tänk om det bara funnits string...Ha Ha
Ander har varit i Nässjö över helgen, bowling ni vet. Själv har Ebba och jag varit på Karlslundsbadet (30 grader i luften & 27 i vattnet)
låter inte dumt va?! Ute...ja solen har faktiskt visat sig en stund idag och det blåser inte så mycket. ha det nu så bra tills vi hörs igen!
Kramar från Helene med familj

2008-02-03 @ 13:36:58

Säg din mening här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Jag tycker:

Trackback