Mer Hanoi!

Hej dar hemma!

Sa kul med era halsningar! Kanns skont att veta att det finns en (i vara ogon...) civiliserad varld kvar dar borta!
Inte for att vi inte gillar detta, men det ar verkligen sa annorlunda hela tiden. Aterkommer till det, forst en vaskrapport.

Vaskorna ar inte funna... Det ar 48h sedan vi landade i Bkk och inget har hant. Nar personalen ringde om vaskorna at oss i formiddags sa fick de informationen att vaskorna blivit kvar i Hong Kong och var pa vag till Bkk for att komma till Hanoi imorgon. Saaaa vi hoppas val pa det! Fick tvatta trosorna i duschen igar sa de kandes riktigt fracha att ha idag!!! Men trojorna luktar apa!!!

Frukost pa hotellet bestod av en stor baguette och en tallrik palagg (sylt, korv och stekt agg). Till det drack vi apelsinjuice och at banan. Det var helt ok! Nar vi vaknade i morse sa var vi hungriga och utvilade! En skon kansla ma ni tro!

Pa ddagen har vi varit en tur i omradet, Old City som det kallas. Det har fran borjan varit 36 olika gator med olika inriktningar pa forsaljningen. Nu nar vi har sett lite mer sa ar det ganska tydligt att det fortfarande ar sa. Vi har gatt pa jarnhandelsgatan, leksaksgatan, kontorsmaterielgatan, kladesgatan, skogatan, konsthantverksgatan osv.
Nar vi blev trotta och kalla sa gick vi in pa en lite restaurang. Vi drack en flaska vatten och Mattias at soppa med Krabba och Sparris och jag at Tomatsoppa, bada med lite brod. En soppa kostade ca 1,95$ och en dollar ar ca 6,50SEK. Kostar inte sa mycket alltsa!!!

Idag ar det annu kallare, kanske ar det snostrom pa vag hit? Det ar inte over 8 grader... Mattias har kopt vantar idag! Jag har kopt en underbar pashminasjal i lila och guld. Den kostade 15 $.

Efter var city-tur var vi ganska kalla eftersom det borjade regna. Sa nar vi kom tillbaka gick vi till ett stalle for att fa behandling. Wojne wojne sa annorlunda.Vietnam bryter alla regler igen! (Vems regler?????)
Ok, fran borjan. 1h massage, jacuzzi, steam bath och sauna 10 $/person pa ett 3 stjarnigt hotell i narheten.
Jag hade inga badklader sa jag fick vara nack i den lilla jacuzzin. Det var ingen annan dar da men det var inte ett enskilt rum... Mattias fick ett par badshorts, shysst!!
Sa vi badade lite och jag bastade. Det var skont men ganska lag standrad jamfort med hemma. Men men. Dags for massage. Upp nack pa en bank. Sedan klattrar min terapeut, som ar iford kort-kort sidenkjol, upp och satter sig pa min rumpa!!! Masserar sa rygg och ben och rumpa med sina armar, armbagar, ben, fotter och tar... Handduken hamnar dar den hamnar, inte sa noga om den tacker mig eller ens ligger mellan min kropp och hennes, ehhh, skrev... Jo hon hade trosor kandes det som... Men anda!!!! Hon masserade med sina ben pa min rygg och da hade hon ena benet att sta pa vid min hoft och det andra strackte hon ut som i spagat over mig!!! Samtidigt kanner jag hennes har kittla mig pa ryggen... Forstar ni lite? Finner inga ord!!! Bisarrt ar nog narmast tillhands att anvanda.
Mattias terapeut hade sagt att han var "handsome"  (stilig) och masserade nogrannt insidan av hans lar! Det var nastan for nara men klarade sig precis.
Efter behandlingen tyckte bada terapeuterna att vi skulle ge dem dricks. Jag hade inga pengar vilket jag forsokte forklara. Mattias hade gett sin en liten slant, men hon tycktes fornarmad over hur lite det var och ville inte ta emot dem. Vi gick.
Vietnam bryter vara regler!!!!!

Efter en tupplur pa hotellet gick vi ut for att hitta Water Puppet Teatre. Det gjorde vi och kopte biljett. Tva forsta klass biljetter samt avgift for att ta kort blev 5$ vill jag minnas. Det var en marijonett teater pa vatten med vietnamesisk folkmusik! Flera mystiska instrument - trummor, flojt och xylofon (inte sa konstigt) sedan var det en slakting till gitarr och en slaktning till basfiol. Sedan var det aven ett instrument med bara en strang och nar hon knappt pa den sa vred hon pa en spak och fick ljudet att andra ton pa ett vackert satt!
Teaterna bestod i traditionella historier, det var faschinerande!

Utanfor tog vi en cyklo, for vi ville till en jazzklubb vi sett tidigare. Fragade den gamle mannen vad det skulle kosta och han sa "its up to you". Cyclo ar en cykel med ett sate framfor dar vi satt. Vi trodde forst inte att hans skulle hitta men det gjorde han! Vi hade kollat guideboken for ett cirkapris och ville ge honom det. Da blev han sne och ville ha 100 000 dong (16 000 dong =1$). Det tyckte vi var for mycket samt att vi bara hade 60 000 dong forutom 10$ sedlar och dem hade han inte haft vaxel pa. Sa vi fick sta dar och deala med honom en stund. Tyvarr verkade han inte nojd, trots att han fick bra betalt (med deras matt matt. Vem hade nojt sig med nagra tior for attt cykla i 10min med 2 manniskor som vager 4 ganger sa mycket som en sjalv?????)
Under tiden som vi betalade kom en tiggare fram och stote oss i sidorna. Det ar jobbigt. Vi vill inte ge pengar pa det viset. Men det ar sa konstigt att ignorera en livslevande manniska som stracker fram handerna emot dig....

Vi kom till jazzklubben och at god Vietnamesisk mat ( stired fried prawn whit cashew and dry chilli och fried seabas milanoes style, bada med ris.) och lyssnade pa trevlig jazz. Ett par latar som vi kande igen bland annat "Take all of me, why dont you take alllll of me". Ni vet vilken jag menar va?!
Mat +vatten+2 ol + 1 kaffe = 20,5$
Nar vi atit ville jag leta upp en liten butik vi akt forbi med cyklon som salde sma lampor som jag tyckte sag fina ut. Har inte sett dem tidigare. Men nar vi gick hem var det mesta stangt och vi kunde inte orientera oss vart vi sett dem. Sa vi far ta en tur imorgon formiddag och leta efter dem. Det var aven ett mysigt fik i guideboken som vi vill hitta.

Vi hoppas sa att vaskorna kommer imorgon. Da skall vi kopa en "open tour ticket" som galler anda till Ho Chi Minh City och som man kan gora uppehall langs vagen med. Bara kliva pa och av bussen som man onskar. Den skall kosta ca 68$/pers. Hela vagen ner alltsa. Den avgar imorgon kvall och da vill vi aka till Danag. Det ar vid kusten och ar ca 20grader. Iofs regn visade kartan men varme!!! Ho Chi minh hade 35grader och sol!
"Den vinner som ar tragen, den forlorar som ger upp!!!!"
Sa, hall tummarna for vaskorna imorgon!

Nu ar klockan 24,10 pa natten och Mattias har gatt upp till rummet. Det skall jag ocksa gora. Vi har kopt tandkram, den vi fick pa flyget har tagit slut. Vi hors snart igen! Manga kramar fran oss!
ps, fick mejl fran Ventrafiken om Dumle. Dumle hade passat har nere, precis sa funkar allt annat!!! Gar ibland och ibland inte. Ds.

Hanoi

Hej vanner!!

Nu ar vi i Hanoi, huvudstaden i Vietnam. Det var har det skulle vara som en svensk sommar. Och det ar det!!!
Kallt och regnigt!!!!!
Verkar vara overrasknande kallt aven for dem som bor har och vi har bara tankt stanna tills vaskorna kommer. De har de alltsa inte gjort hittills. Det ar onsdag kvall ca 21 och man har inte sparat vaskorna ens. Vi har en anmalningsrapport pa det sa vaskorna har fatt ett slags nummer. Sa sa fort de kommer till Bkk skall de skicka dem till Hanoi. Och da skall personalen pa flygplatsen ringa vart hotell. Vi kom hit idag vid 8,30 och efter en delad taxi till "down town" hittade vi Hotell Sunny. 18 dollar for dubbelrum. Ingar frukost och fritt internet! Yeah!!!

Vi checkade in runt 12 idag onsdag 30 jan och da var vi helt slagna. Inte sovit ordentligt sen natten till mandagen. Vilat pa planen och pa flygplatsen. Sa vi lade oss med alla klader pa under en tjock filt och sov till 18. Det var sa skont! Saknande bara en dusch och nya klader... (Vi har varm vatten, det ingar ocksa, he he he) Efter att vi ringt om vara vaskor igen gick vi ut och at. Det blev pa ett narbelaget hotell och det fick bli internationell mat, jag vill vanja mig langsamt vid alla dessa kryddor och konsistenser!!! Sa jag tog pizza somv ar sjukt god och Mattias Pasta Naplitana. Han tyckte att det smakade bra och drack en Bia Ha Noi till. Det olet var valdigt ljust och smakade annorlunda, han kunde inte riktigt beskriva det. Men jag tror att det var gott, han drack upp, ha ha ha!

Efter middagen kande vi oss starkta och jag ville att vi skulle hitta nagot jag last om som kallas vatten teater. Nagot traditionellt, kulturellt. Vi letade oss fram pa sma smutsiga gator, dar det saldes mat och skor och klader blandat med gravstenar och resor och kepsar. Mattias kopte en Emporio Armani keps for ca 35 kr! Kopia sa klart men bra nar man har en bad hair WEEK!!! Till mig hittade vi en sot handvaska i svart tyg.
Vi hittade till omradet dar teatern ligger och skall nog ga pa en show imorgon vid 16. Forhoppningsvis har vaskorna kommit och vi kan sedan dra vidare med nattbuss till Danang. Hoppas hoppas hoppas!
Vart handbagage vager 6 kg och det bestar av ca 4kg bocker och 1kg kamera sa ni fortstar ju hur lite saker vi har! Men vi har kopt ett schampo som far bli till har och kropp samt en kram med aloe vera som far bli till huden. Tankte kopa ett par nya trosor, men L ar for litet sa jag far ha dem lite till! Kan kanske vanda dem?!
Vi har handlat lite vatten, choklad och chips till ikvall sa snart ar det rygglage som galler. Fortfarande trott i kroppen. Vi har satelit tv sa nagot kan vi nog titta pa!

Om Hanoi,
Nar vi akte taxi fran flygplatsen omgavs vagen av falt, troligen risfalt. Pa dem plojde man,och plogen bestod av en travinkel som spants bakom en oxe... Ni forstar, sa som vi hade det i Sverige i borjan av 1900 talet....

Trafiken ar galen. Man kort snabbt och tutar hela tiden, som om man vill saga: har kommer jag, undan eller omkom! I denna trafik kastar folk sig rakt ut for att komma over gatorna. Vi har redan vant oss lite! Mattias sager att det bara ar att tydligt visa att man inte tvekar sa far de valja en vag runt om!!!
Man lastar sa klart allt mojligt pa sina mc. Apelsintrad, lador, 3-4 personer... Galet!

Det som slog oss nar vi akte in i Hanoi var hur mycket som ar forbjudet i Sverige!!! Vi bor i  lagarnas land.
I Sverige far du inte elda upp det skrap du fatt i din butik under dagen. Och absolut inte direkt utanfor butiken, 1m fran dorren pa trottoaren!!!
I Sverige far du inte satta i en gron blinkers pa din moppe bara for att det var vad som fanns tillgangligt.
I Sverige far du inte satta dig pa gatan och grilla honsfotter som du sedan saljer.
Det verkar man fa i Vietnam.
Varfor har vi sa mycket regler? Man reglerar ALLT i Svedala.

Vissa regler som vi har i Sverige kanns i och for sig bra. Det har med att man bara kor at ett hall i varje korfalt till exempel. Eller att elledningar inte far hanga hur som helst. De reglerna kanns helt vettiga. ;)

ha ha ha, vilka skillnader!!!
Nu har jag skrivit massor och kanner mig nojd! Vi har inte fotat sa mycket annu sa det far droja. Forhoppningsvis blir det ju teater imorgon, det kanske jag kan fota.

Hoppas att ni alla mar bra dar hemma!
Manga kramar fran oss genom Christin

Uppdateringar!

Hej kara familj, slakt och vanner!

Tack for era halsningar!
Vi mar bra och ar radda om oss :)

Vi skulle lyft 16 fran Kpm men det blev 19.
Det var grymt vader i London sa planet darifran var sent.
Nar vi kom dit vid 20 trodde vi att vi missat planet, men det var ocksa forsenat pa en vattenlacka ombord.
Sa vi akte fran london mot hong kong vid 23 (lokal tid, 1h skillnad)
Sen kom vi fram som vi skulle, det var mycket god mt. Akte med Cathy Pacific.
Akte Bkk vid 22 pa kvallen (8h +) och da var vi ju hur pigga som helst!

Nu ar vi i Bkk och vart bagage ar borta!!!
Troligen pga av att vi varit forsenade och haft flightandringar.
Kl ar 2,18 pa natten och vid 5 oppnar kontoret for biljetter. Vi vill kopa var sin enkel biljett till Hanoi, vi missade ju det vi bokat. Sa far de skicka bagaget dit. Det skall ga att losasager de.

Vilken start! Vi ar svettiga och har inga klader eller toa saker! Men det kan vi kopa. Bara vi kommer ivag!

Forresten, felet berode pa att byran inte meddelat oss att planet fatt andrade tider. Deras misstake. Forsta forslaget fran dem var att vi skulle overnatta i kpm och aka 30,e ist!
Ingen chans sa vi och forhandlade oss till en annan losning.
Bolaget vi flog med ar fint och mycket battre an det ryska.samma bolag hem.

Nu skall Mattias kolla e,post! Vi aterkommer!!! Kramar!

andringar

pga miss från vår resebyrå ar vi ff fast i kph. åker 16 via london och hongkong. kommer fram lite senare allt som allt och samma på hemresan! Inte kul men de har fått ersatta oss med en hotellnatt iaf. nu skall vi ata, hørs sen!

Om 6h...

.... lämnar vi Landskrona för att ta tåget i Malmö 06,22. Är på Kastrup 06,44 och flyger 09,00.
Kommer till Moskva 13 tiden. Har 6h väntetid. Åker vid 20-21 tiden. Anländer vid 10 tiden till Bangkok. Det är thai tid, dvs +6h så här är klockan 04,00. Där skall vi checka ut bagaget, leta oss igenom den stora fygplatsen och vid 18 tiden går flyget till Hanoi. Vid 20 tiden landar vi där.
Lång resa ner, men det kan det vara värt! Vi har kort hem, lyfter vid 14,00 från Bangkok och landar 23,20 i Köpenhamn.

Mattias är nyklippt, väskorna är packade och hundarna är lämnade. Jag skall bara ladda in lite låtar till min mp3 spelare.

Följande har vi packat:

KLÄDER
linnen/t-shirts (som även tål att badas i)
shorts/kjol
skjorta
2uppsättningar badkläder
underkläder: 4uppsättningar, 2par strumpor
en flecce tröja
ett par långbyxor
gympaskor
rem sandaler som funkar att gå i
sjal

solglasögon + vanliga
stödstrumpor


HYGIEN odyl
toaletthanduk, liten grå
toalettartiklar
(liten tandkräm, tandborste, nagelsax + fil, liten schampo + balsam, liten duschkräm, liten bodylotion, liten ansiktsrengöring, liten fuktkräm, liten ansiktspeeling, pincett, deo, mask)

lite smink (mascara, färgad dagkräm med solskydd, läppglans)
solkräm, spray faktor 25 vattenresistent
after sun med aloevera

Linssaker

Tandtråd

Hårspänne

Listerine

spegel
portionspåsar tvättmedel Y3
värktabletter, ibumetin
mediciner mot diarre samt p-piller
sårtejp
spray plåster
alkogel, antiseptiska servetter
myggmedel, mygga som roll-on
öronproppar

Näsdukar, tops, bomull

Rak attiraljer

Kam

Hårvax

Sovmask
sårrengörings servetter
anti-septisk salva
nässpray

nagellack

VÄRDESAKER

förvaringsbok

mått på kläder
försäkringspapper, gärna engelska
banktfn nummer, nödnr etc
pass & biljetter, kopia av pass och biljetter samt inscannade kopior på webmejlen

packlista
två likadana småfoton på dig själv
VISA kort, ica kort, dosa för Internetbank

körkort
baht, dollar FOREX

gul väska
vattentätbox för kort och nycklar när man badar
vaccinationsintyg

karta bkk, sky train kort

BRA ATT HA
kamera, kabel till kameran, laddare, fotobok, väska, minneskort

miniräknare
ficklampa
sudoko, kortlek
bok
guidebok

engelskt ficklexikon
block och penna
hänglås *2
telefon + laddare


ÖVRIGT
packremmar

Saronger

Snorkling

Flight bag

Mp3 spelar

Märk väskorna

batterier

Tjolahopp tjolahej! Hörs senare!
Christin


Drygt 40h...

....kvar tills vi går upp i Sverige för sista gången på 5v!

Det känns aningens overkligt! Är på Hven och det blåser och ruskar som bara den. Vi får hoppas att våra 50 gäster vågar sig hit och att båtarna går som de ska. Det viktigaste är faktiskt att de går hem imorgon ;-) Så jag kommer hem och kan packa det sista!!

Idag skulle Mattias hjälpa Robban med lite i lägenheten och sedan fira Katrine, som fyllt år. Synd att man inte kan vara med, skall sova på ön. Imorgon skall vi åka och lämna hundarna hos respektive vakter, jag kommer sakna de små liven!!! På kvällen kommer Anneli som skall ta hand om hus och hem. OCH Stubben, mycket viktigt!!!

Nu skall jag återgå till mitt arbete! Vi hörs!
Christin

Dyrt att ringa...

Kollade upp lite priser nu...

Att ringa till Sverige från Vietnam kostar 12,20/min
från Kambodja 24,-/min
från Thailand 12,64/min

Att sms:a från Vietnam kostar 1,56
från Kambodja 2,47
från Thailand 3,63

Mms fungerar endast i Thailand och då kostar det 10,- att skicka. Att ta emot skulle kosta 9,50.

Samtalstaxorna tickar även om någon skulle prata in på telefonsvararen, så GÖR INTE DET!!! Skicka gärna sms eller skriv i bloggen. Mejl och facebook går ju också bra, vi kommer kolla dem med jämna mellanrum.
Dock kommer vi inte att kunna skicka mms så mycket som jag trodde, så bilder i bloggen kommer när vi har laddat upp bilderna från vår kamera till datorn.

Det är dyrt att ringa utomlands!!!

Vi har börjat packa! Testar bara så mms funkar!

Bild015.jpg
Vi har börjat packa! Testar bara så mms funkar!

Instruktioner!

Hej igen!

För er som vill skriva tillbaka till oss, klicka på den lilla blå länken som heter "kommentarer".

Där kan ni läsa vad andra skrivit och skriva själva.


Alla gamla inlägg är raderade på bloggen, så det första ni kan läsa är det som heter "nedräkning". De andra som står under arkiv är raderade!


Nedräkning

Hej kära vänner!

Då blåser vi liv i denna bloggen och gör den till en resedagbok!
På måndag ger jag och Mattias oss iväg och kommer hålla er uppdaterade här.
Vi kommer även kunna lägga in bilder!!
Hoppas att ni hänger med, första stopp är Hanoi. Vi landar där, lokal tid, sent den 29 mars.
Stannar där några dagar och tar oss sedan söderut. Riktigt hur har vi inte bestämt ännu. Den som lever får se!

Kram Christin