Dagens juridik och genus

Hej på Er!

I dagarna har vi läst om Genus, vilket är ett mycket svårt begrepp. Här är några bra ord om det:
Genus - genusperspektiv

Ordet genus är latin och betyder härkomst, släkt, stam, kön och är den grammatiska termen för femininum och maskulinum.
Inom forskningen används termen/begreppet som det kulturella och socialt skapande könet och begreppet kön för det biologiskt skapade könet.

Idag bör man innan man tar beslut se konsekvenserna ur olika perspektiv och ett viktigt sådan sätt är att se det ur ett genusperspektiv.
 
Med vad innebär ett genuspespektiv? När man ska titta ur ett genusperspektiv så gäller de att se saker och ting ur flera olika synvinklar och försöka kasta av sig gamla fördomar, föreställningar och invanda tänkesätt.

Genusperspektiv innebär att man ska synliggöra könsförhållandna och försöka förändra och utjämna dessa via att skapa nya förhållningssätt och beteendemönster.


Och när vi hade semniarium igår pratade vi om ett fall där en man försökte framstå som lurad av en ung flicka. Frågan som kom upp var, vad hade våra hjärnor automatiskt tänkt om det var en äldre kvinna som sa sig blivit lurad av en yngre man???
Och vad tänker ni om artiklen nedan från Dagens Juridik? Tänker ni att det är synd om kvinnan som mår skitdåligt? Vad hade ni tänkt om det var en manlig lärare????? Genusperspektiv....

Publicerad 2009-02-11 kl 06:42

Lärarinna köpte ut till högstadieflickor

En lärare på en stockholmsskola köpte ut starkcider och starköl till två kvinnliga högstadieelever som skulle till Dalarna för att festa.

Missa inte att läsa hela domen i vår nya tjänst DJ Plus, förutom domen i sin helhet får du snabb information om källa, ombud och domare.

Efter flickorna tjatat på lärarinnan ett par dagar, sade denna till slut "ja" till att köpa ut alkohol till dem. Flickorna uppger att de frågade just denna lärare eftersom hon "i många situationer var mer som en kompis än som en lärare", och att de hört att hon tidigare köpt ut cigaretter till andra elever. Läraren, som säger sig vara nykterist och aldrig besöker systemet, nekar till gärningen och uppger att hon var tillsammans med sin kusin och på gymmet den aktuella dagen. Men i ett sms till en av flickorna ska lärarinnan ha skrivit att hon mår "skitdåligt", samt undrat "hur kommer det sig att J (skolans rektor) vet". Sammanfattningsvis finner Solna tingsrätt åtalet styrkt, och dömer lärarinnan - som efter händelsen skilts från sin anställning som specialresurs och fått en årslön i kompensation - till 50 dagsböter om 150 kronor för olovligt anskaffande av alkoholdrycker.

Johanna Haddäng


Eller vad säger du?!
Postat av: Jenny

du är utmanad.. kolla min blogg..


Säg din mening här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Jag tycker:

Trackback