TentaKämpar med extentor som en förberedelse inför fredag.
Jag kan oftast komma fram till vilka paragrafer som är centrala men det är svårt att formulera svaren. Helst utan för mycket överstrykningar och pilar. Tänk dessutom på att man skriver tentan för hand, att klippa och klistra som i Words är inte möjligt.

Exempel på fråga:
Du är kommunjurist i Lund. Det finns ett härbärge där hemlösa (ofta missbrukare)  kan få en säng över natten. Detta är gratis för den hemlöse. Härbärget är öppet dygnet runt. I vart och ett av de 8 rummen står 2 våningssängar. Det får alltså plats 32 boende. Dessutom finns det 2 gemensamma kök och 2 gemensamma matsalar där det även finns en TV och lite spel. Varje boende får en säng och ett skåp som låses med ett hänglås. Den boende har den ena nyckeln och föreståndaren har den andra nyckeln. Föreståndaren har hårda reger. De boende måste vara inne kl 22.00 annars förlorar de sin sovplats. Då töms också deras skåp och de får hämta tillbaka sina tillhörigheter dagen efter. Eftersom det finns fler hemlösa än det finns sovplatser på härbärget så är det oftast ett hårt slag för den hemlöse att förlora sin sovplats.

Det finns två vanliga orsaker till att hemlösa förlorar sin sovplats. Den ena orsaken är att personen missar att komma innaför dörren kl 22.00 och den andra orsaken är att personen är påverkad, eller har förvarat narkotika eller alkohol (dit räknas även folköl) i sitt skåp. Ett skäl till att föreståndaren behåller den ena nyckeln är nämligen att denne vill kolla skåpen så att alkohol och narkotika inte förvaras där.

På kommunens socialkontor tycker man att det är olämpligt att verksamheten är gratis. Man tänker föreslå att den hemlösa betalar 60kr per natt. Den hemlöse skall betala för en natt i taget. Din chef ber dig att analysera denna verksamhet utifrån hyreslagens regler. Är det okej utifrån hyreslagens regler att bedriva verksamheten på det sätt som görs? Påverkas svaret av om kommunen låter verksamehten vara gratis eller tar betalt med 60kr per natt?

Tentan på fredag består av 4 frågor i stil med ovanstående och man har totalt 7h på sig. Det betyder att det är ganska utförliga svar som krävs. Just formuleringen, att hålla den röda tråden, att vara stringent, det är svårt.

Eller vad säger du?!
Postat av: Sophia

Jag ska aldrig mera klaga på att vi har mycket litteratur till våra tentor :)

Spark i baken! Håller tummen!

Postat av: Helene

...fy fabian va´du sliter med din utbildning!! BRA kämpat och lycka till på tentan! Kram Helene

2010-05-31 @ 21:19:39

Säg din mening här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Jag tycker:

Trackback