Jag vill ha en Ernst på ena axlen, en trädgårdsmästare på den andra och en tant som lagar mina kläder ....

Idag har varit en riktigt go' dag!
Startade så klart med min älsklingsfrukost. Bara där blir jag på gott humör! Startade dagen vid 08.00 idag men skulle inte iväg förrän senare. Skönt att såsa runt! Sedan kom min storebror Fredrik på besök. Det blir inte så himla ofta, han brukar bo i Halmstad men har numera jobb i Stockholmstrakten. Idag var han i Skåne och tittade in på en kopp kaffe under boken längst ner i trädgården.


Jag har fem bröder. Här tillsammans med min man, tror att det är två år sedan.
Wiktor, David, Sebastian, Mattias - maken, Patrik och Fredrik.

Sedan åkte jag till Face & Body och hade hand om en favoritkund. Mycket att prata om!
På eftermiddagen kom våra vänner Petter o Helena hit. De bor i Laos och är bara i Sverige en gång om året, så det var ett år sedan sist. Kul att visa dem vad som hänt här hemma sedan dess och kul att höra hur det går med deras arbete med Burapha och snustillverkning. Fantastiskt driftiga och passionerade människor som jag är så tacksam över att ha som vänner!
Vi tog en tur till Landskrona där vi åt god mat och pratade vidare.

Nu har jag avslutat kvällen med att kika på Ernst i TV4 play. Fantastiskt inspirerande!
Imorgon, jobb i Danmark.
Foto: OTW/TV4
Jag vill ha en Ernst på ena axlen, en trädgårdsmästare på den andra och en tant som lagar mina kläder och bakar bröd. Då vore mitt liv fullständigt!


IBS


Irriterad tjocktarm
(Colon Irritable/IBS)

Ett ofarligt tillstånd med ändrad rörelse och känslighet i tjocktarmen som ger magsmärtor och diarré eller hård mage. Symtomen visar sig typiskt efter måltid eller i samband med stress.

Irriterad tjocktarm är varken elakartad, smittsam eller ärftlig. Det är tre gånger vanligare hos kvinnor än hos män. 15-20 procent av befolkningen har symtom som vid irriterad tjocktarm. IBS , Irritable Bowel Syndrome ,är en modernare term för samma typ av besvär då modern forskning inte vill begränsa tillståndet till bara tjocktarmen.

Vad är orsaken?

Man vet inte orsaken. Man spekulerar i olika faktorer som påverkar funktionen i det motoriska och sensoriska nervsystemet ger upphov till symtomen.

Hur känns irriterad tjocktarm?

Symtomen uppstår normalt tidigt i det vuxna livet och varar ofta månader eller år. De kan vara:

  • Obehag eller smärtor i magen. Smärtorna försvinner ofta efter avföring eller efter att man släppt sig
  • Illamående , uppblåsthet och gaser i magen
  • Diarré eller hård mage, ofta växelvis
  • Symtomen varierar ofta från dag till dag och besvären försvinner ibland i perioder


Efter att ha "IBS" i 14 år är jag nu symtomfri...
GI har hjälpt mig med det som varken läkare, medicin, naturläkemedel, tarmsköljning eller zonterapi kunnat hjälpa mig med... Behöver väl inte påpeka att det är en starkt bidragande orsak till att jag hållit och håller fast vid det! "IBS" är inget roligt, det påverkar hela ens vardag (och fest!).


Snabbmat med bra GI

Ibland sitter man illa till och måste få mat snabbt och ibland vill man gå ut och äta/fika med vänner.
Mina favoriter med bra GI är:

Fika på Espresso house. Vanligt kaffe med mjölk eller thé och en "nutbar". En blandning av olika frön och bär som är till hälften doppad i mörk chocklad. MUMS!

Hamburgertallrik på Speakers. Ber om att få den utan bröd och med sallad istället. Borde funkar på de flesta pubställen.

Sotad fläskfilé på Inferno. Ber att få sallad istället för potatissallad.

GI burgare på MAX. Finns med kött och kyckling, den jag provat är kött och den är så god! Tillbehör: minimorötter och vanligt vatten. Jag brukar dock ta bort det ena brödet och äta den som en smörgås. Onödigt att chocka magen :)

GI-burgare46 kr.

Har du bra några bra tips på lager? De mottages tacksamt!!

Konstigt

det är när man känner sig både rastlös och trött samtidigt!

För slö för att sova.
Kanske är det värmen.
Det är skönt. Älskar värme och sommar. Men man blir slö.
Låg bara i dagbädden och åt jordgubbar och jordnötter hela dagen. Sedan ett litet ryck i trädgården på kvällen när temperaturen sjunkit men innan det är helt mörkt. Nu sitter jag här med mage som en ballong!
Dags att sova. En ny dag imorgon :)

Spark i baken

Om ni vill få solig och fin tränings- och matinspiration av en höggravid tjej, klicka in här!

Fantastisk morgon ute på Djurgården.

Konstrotting

Teaser1

Teaser1

Teaser1



Vi nobbade utemöbler av konstrotting, tyckte inte att det passade in. Men när
Madde efterlyste det kunde jag inte låta bli att klicka in på Plantagen och dregla över dessa... Mums!

Nilla





När det är varmt måste man dricka mycket :)

Om vikt

"Duktigt av dig att gå ner så mycket, men behövdes det verkligen?"
"Gu' va' du har gått ner, men nu får du inte gå ner mer, då blir du för mager."


OK. Då är det noterat. Undrar fortfarande om det är vanligt med samma kommentarer vid viktuppgång eller om det är avundsjuka som spökar? Eller tror man inte att jag är kapabel att avgöra vad jag trivs med, så man måste påminna?

Brasklapp: Jag blir inte arg på den människor som sagt detta. Det är snälla och fina människor. Om ni läser. Så ska ni bara veta att det är uppseendeväckande kommentarer ni fällt.

Termin fyra; den ekonomiska dimensionen, 30 hp

Terminen omfattar delämnena associations-, marknadsförings- och skatterätt samt ekonomi och rättsekonomi. Syftet är att utveckla förmågan att föra en rättspolitisk diskussion och till juridisk analys, dvs.  förmågan att identifiera problem och såväl muntligen som skriftligen presentera och argumentera för problemlösningar med stöd i relevanta rättskällor. Det krävs en hög grad av personligt engagemang från studentens sida.












30 augusti har vi introduktion och registrering. Borde bli ca 6 veckor kvar i frihet...

Litteraturlista

Regelsamlingar:

Rabe, Gunnar

Skattelagstiftning

Böcker:

Berniz, Ulf
Svensk och europeisk marknadsrätt

Hemström, Carl
Organisationernas rättsliga ställning

Lodin, Sven-Olof,
Inkomstskatt del 1 och 2
Lindencrona,Gustaf,
Melz, Peter, Silfverberg, Christer

Nordell, Per Jonas
Marknadsrätten -En introduktion

Pelin, Lars
Internationell skatterätt i ett svenskt perspektiv

Sandström, Torsten
Svensk aktiebolagsrätt

Sandström, Torsten
Handelsbolag och enkla bolag

Thorell, Per
Företagens redovisning
Edenhammar, Hans

Tjernberg, Mats
Beskattning av fåmansföretag Thomson Fakta

Övrigt material:

Materialsamling för termin 4.

Rättsfallssamlingar.

Artikelsamlingar.

Rekommenderad litteratur:

Påhlsson, Robert
Inledning till skatterätten

 


Solceller!!

Jag ville ju köpa solcellslampor på IKEA men de var slut. Helsingborg har ett reducerat sortiment nu när de bygger om. Hittade dessa på Bolagret, fina va!




UPPTÄCKA

UPPTÄCKA Ryggsäck på hjul svart

Se vilken fräsig
ryggsäck på hjul som nu finns i IKEAS sortiment.
Jag letade som en galning förra hösten, men alla jag hittade var jättedyra. Denna kostar 549,- med familykort. Helt acceptabelt! En ryggsäck med hjul vore guld värt, min skolväska väger ofta runt 6kg. Det är ju lite onödigt att släpa runt på. Måste helt klart spana in denna!


Loppis

Söndag 18/7 är det loppis hos oss! Glöm inte det :)

Ner 14 kg på 15 veckor. Min erfarenhet av GI.

Tack alla söta vänner som gett mig snälla kommentarer angående min GI resa. Det är många som har blivit inspirerade, vilket är precis vad jag hoppats på, och frågat efter tips. Tänkte samanfatta det hela här!

Jag började vid påsk 2010 och till min hjälp hade jag Ola Lauritzons bok GI dag för dag:
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9153429656.
Utöver att följa recepten har jag flera gånger tagit fram boken och läst informationen om blodsocker, insulin, motion mm. Jag har aldrig intresserat mig för vikt eller kost tidigare och behövde verkligen förstå hur allt hänger ihop. Och det förklaras på ett mycket bra sätt i den boken.
I boken beskrivs en "rivstart" med GI. Då utesluter man största delen av kolhydraterna från kosten och tar in extra protein, fett och grönt. Man utesluter även sådant med mycket socker i, vilket även innefattar frukt i stor utsträckning. Skräpmat, godis, kakor, glass, läsk, alkohol och liknande är givetvis också uteslutet.

Jag har fortsatt med rivstarten extra länge och har bara nyligen plockat in vissa långsamma kolhydrater, tex danskt rågbröd på morgonen. Detta är en kost som jag trivs med och som min kropp uppenbarligen gillar. Min svullna mage är borta, blodsockret är stabilt och vikten har rasat (500gr/dag i början men givetvis inte hela tiden, stadigt neråt dock).
Jag var aldrig tjock, men jag trivdes inte med min kropp. Jag gick sakta sakta upp lite lite i vikt och en dag fick jag nog. Det var 14 kg sedan. Mitt mål är 15 kg. Men jag har hela tiden haft spegel och känsla som främsta mätinstrument.
Men vågen har lärt mig mycket. Jag väger mig vid samma tidpunkt varje dag och då ser jag exakt hur gårdagens intag har påverkat mig. Hur vitt bröd gjorde att jag gick upp 1,5 kg och hur för mycket kolhydrater för att viktnedgången stannar av i flera dagar.
När jag nått mitt viktmål tänker jag plocka in så mycket kolhydrater i kosten att jag kan hålla vikten, både uppåt och neråt.

De första månaderna tränade jag på friskis 2 ggr i veckan. Jag körde främst core och annan "slimmande" träning. Allt för krävande konditionsträning är svårt att orka med utan kolhydrater. Just nu cyklar jag till tåget som enda träning, tänker starta med 2 pass i veckan till aug/sept igen.

Jag tycker att GI mat är jättegod! Man får alltid äta sig mätt, behöver inte räkna och mäta. Man får gärna frossa, men i rätt saker. Blandar man in minsta lilla felaktighet så skiter det sig tyvärr. Man måste vara ganska strikt, iaf om man vill ha resultat snabbt (vilket är motiverande). Det är naturligtvis även bra att på sikt byta matstil, och inte vara så strikt, men det hade inte jag klarat. För mig är det allt eller inget :)

Till frukost äter jag fil 3% med egen müsli som innehåller pumpafrön, linfrön, psylliumfröskal och qinoapuffar. Man kan blanda müslin själv i affären eller så kan man köpa nötter och fröer och blanda själv. Till detta har jag blåbär, hallon, jordbubbar eller björnbär. Nu äter jag även en smörgås (dansk rågbröd) med ost. Jag äääälskar frukosten! Ser alltid framemot nästa frukost!

Till mellanmål äter jag ofta råa morötter eller rå blomkål. Ett kokt ägg är smidigt och portionsförpackat mellanmål. Chevre eller brieost funkar också, gärna med sockerfri marmelad till. Jag har alltid lite mörk choklad, mandlar och jordnötter på lager. Jordnötter innehåller väl egentligen en del onyttigheter som tillsatt olja och salt, men det är enkelt och väldigt gott. Det får slinka med! Att annars äta bara nyttigt och "rent" ger en väldigt skön känsla i kroppen. Sedan är det klart att man känner sig som en nykter alkoholist, som dreglar över godis och kakor. Man får passa på sig själv, det är lätt att falla in i gamla hjulspår. Vilket faktiskt inte behövs! Det finns massor av gott som är nyttigt. Och att då och då unna sig sina favoriter är ett måste, men kanske inte under rivstarten och kanske inte i sådan mänger som det ofta blev förr.

Till middag/lunch brukar jag äta det som bjuds men utesluta ris/potatis/pasta såser med mjöl (tar med creme fraiche ist) och istället ta extra sallad. När kroppen ställt om till att ta energi från fett istället för kolhydrater så blir man gott och väl mätt på detta. Men glöm inte mellanmålen! 1-3st. Du får inte bli så där ashungrig, då sabbar du blodsockret och det fettbindande insulinet kommer in i bilden.

En annan bra GI bok är Klaras goda GI-dagar: http://www.adlibris.com/se/searchresult.aspx?search=quickfirstpage&quickvalue=klaras+goda+gi-dagar&title=klaras+goda+gi-dagar&fromproduct=False

En suuuperbra blogg är: http://www.bloggomat.se/ Den finns även här på facebook, sök och tryck på gilla så får du recept och tips till din facebook sida.

Ola Lauritzon har även grundat denna sida http://www.giviktkoll.se/ som jag tror kan vara till god hjälp. Där kan man även räkna ut sitt BMI.
Jag hade 26,3 - övervikt - "Du ligger över gränsen om vad som anses en nyttig vikt. Du bör därför försöka gå ner i vikt."
Och nu har jag 21- normalvikt - "Grattis! Du ligger på en hälsosam viktnivå. Du bör ha som målsättning att hålla den här vikten livet ut."
Min målvikt skulle ge mig ett BMI på 20,6 vilket också är inom normalvikt i förhållande till min längd. BMI tar ju inte hänsyn till muskelmassa och benstomme, och är ett ganska trubbigt instrument. Men det är en god fingervisning.

Till sist vill jag understryka att jag aldrig provat att banta eller äta på något speciellt sätt innan. Men alla kan lära sig nya saker och alla kan lyckas. Lite beslutsamhet behöver du, men sedan går det förvånansvärt enkelt! Det är underbart att känna att man lyckas med saker man föresatt sig och det är ännu mer underbart att vara tillfreds med sin kropp.

Lycka till!
Christin


Sommaren 2009
Maj 2010
Naturell yoghurt med blåbär, pumpafrön, linfrön mm.
God GI mat

Relaxplatsen



Det går framåt :)
Vi ska bygga ett annat bord och när vi bestämt oss hur allt ska vara ska vi även lägga lite plattor på marken.
Sedan blir det lite växter och ett pilstaket som skärmar av utrymmet bakom hönshuset, där ska vi nämligen ha kompost och lite annat "fult".








Tjockis - mager

Hur...
Alltså....
Hmmm....

Är det ok att säga:
Gu´vad du är mager, du ser ut som en speta, är du sjuk?

Är det iså fall lika ok att säga:
Gu´vad du är tjock, en riktig fetknopp, är du sjuk?

Inget av dem är ok att säga.
Det är S.Å.R.A.N.D.E.
Men jag vet att det bara handlar om avundsjuka, jag vet att jag inte ser sjuk ut, så jag skakar av mig det och tycker synd om personen som igår höll ett långt (mycket mer än ovan) och mycket obehagligt tal om hur mager jag blivit.



Överviktig kvinna



Cirkus Åvik

Här kommer alla överens :)




GI

Från påsk till midsommar har jag tack vare GI fått jämnare blodsocker, slipper sockersug, har tappat 13 kg och gu' vet hur många centimeter. Från BMI 26,3 till 21,3. Stolt, nöjd och snygg (haha) lättar jag nu på den strikta kosten och välkomnar fler långsamma kolhydrater in i vardagen. LOVE GI, alltid gott, alltid mätt.
Två kilo till vill jag gå ner, tror jag, vi får väl se vad spegel säger och hur det känns. Svårt att sätta ett viktmål, från början trodde jag att jag skulle gå ner 2kg. Det hade inte gjort till eller från kan jag säga.

Träningen ligger på is. Först var det tenta, sedan var det förkylning och sedan var det jobb som kom ivägen. Och nu har mitt 4-månaders kort gått ut. Jag köper nytt i augusti, det var faktiskt min plan från början. Jag vet att jag brukar ha fullt upp på sommaren och vill inte offra tid i en svettig lokal :) Cyklar lite och har dammat av roller blades:en. Känns helt ok!

Glad sommar alla söta vänner!
Christin

Christin Andersson


Ernst

Ernst Kirchsteiger Foto:TV4

Tittade ni på Ernst förra veckan?
Vilket fantastiskt hus! Me love! Kommer försöka följa resan, även om det är svårt att gå in till TV:n dessa underbara sommarkvällar.

Planerar...

...min morgondag! Ska fylla den med sådant jag älskar! Njuter av att vara ledig, jag hade jobbat 7 dagar på raken när jag idag var ledig. Är alltså ledig imorgon med. Tror att dagen kan bli ungefär så här:

ca kl 8
Går upp. Gillar att gå upp lite halvtidigt när jag är ledig, då får man ut så mycket av dagen och det är så friskt och fint ute. Förr var jag en riktigt sömntuta, men nu har jag bättre sömnvanor så jag är oftast utsövd vid den tiden.

ca kl 9
Frukost. Har färska jordgubar i kylen! Jippie!! Det blir dem och fil.

ca kl 10
Snabb sväng till IKEA. Vill köpa
solcellslampor till relaxplatsen.

Lunch
GI burgare på Max? Det är så sjukt gott!! Faktiskt med nyttigt bröd men jag brukar ta bort det ena för att inte chocka magen. Till det blir det minimorötter och vanligt vatten. Hur fint som helst!

Eftermiddag
Skrota runt i trädgården. Måste klippa några buskar nu efter att de blommat.

Kväll
Njuta i solnedgången med thé och mörk choklad. Lör-mån blir det jobb igen.




SOLIGSolcellsbelysningröd, vit/blåDiameter: 30 cm


Re-la-la-laxa!!

Det vill vi göra!
Därför ska vi inreda en avkopplande hörna här:

Tänk vilstolar, gosiga kuddar, lite markbeläggning, lite buskar som kamoflerar grannens garage, pilstaket som kamoflerar vårt komposthörn (bakom hönshuset)....


Det är rikigt härlig kvällssol här! Just nu är gräset i hagen ganska högt, för vi har tyvärr inga sommarhästar där i år. Grannen har LOVAT att ta hand om den stora jordhögen till vänster. Hoppas att det blir av, för den är gaaanska tråkig att titta på.


Idag tog jag itu med möblerna.



Dom kommer från Jula och det totala priset blev ca 1000kr. Sedan tillkommer materialet från färgaffären, ca 300kr. Jag sprejmålade dem och det blev jättefint! (Pensel blev inte bra!) Silverbets - ser ut som om dom stått ute i 100 år :)


Mellan stolarna har vi ett provisoriskt bord av en lucka med text på. Det står något om lantmännen i Billeberga. Kul tycker vi och ska göra en dynbox med den som lucka. Sedan ska jag betsa det hela vitt.

Mycket återstår innan denna hörna är som den ser ut inne i mitt huvud! Men det är så skönt att vi redan kan sitta där och njuta. Det är viktigt, njut njut njut!