Orkidéer

Åh jag älskar dessa vackra blommor!
Har 3 i vila och 4 som blommar. Hoppas de som sover vill blomma om. De har små knoppar!
På ett diskussionsforum stötte jag på riktig bra information:

Bakgrund
De flesta lever som epifyter på andra växter tex träd. De vi har hemma i fönstren lever i regnskogen där det är mycket fuktigt och de tar upp denna fukt med hjälp av sina rötter. Orkidéerna växer inte i jord och ska ha så kallad orkidéjord eftersom det material som normalt finns runt deras rötter består av just gamla växtdelar mm.

Vattning
Normalt sett lever de i en fuktig miljö vilket gör att de ständigt kan suga åt sig fukt. Så vattna ofta och rejält. Låt den absolut inte stå och torka ut länge mellan du vattnar den, då är det inte konstigt att den tappar sina blommor. Normalt blommar de i flera månader och de är vana att ha fukt runt sina rötter men får givetvis inte stå i vatten, då riskerar de att drunkna istället. 
Jag vattnar mina kanske 1 gång/veckan. Det beror på hur varmt det är. Att titta efter kondens i krukan är nog lättast. Kondens = vänta med vatten. Ingen kondens = OK att vattna. Jag sätter dem i en ytterkruka och fyller på med vatten. Sedan får de stå så ett tag, ibland över ett dygn om jag glömmer bort dem. Då hinner de dra åt sig rejält med fukt och blir stora och spänstiga.

Sol
Ljus! Ej direkt sol, stor risk för brännskador. Orkidéer lever inte naturligt på sådana platser. Mina egna orkidéer har jag både i norr, söder, öst och väst! Det är bara att komma ihåg att ta bort dem från fönstret de dagar som solen är extra stark. Ha dem så ljust det bara går men inte direkt i solen då riskerar de brännskador. I det vilda skyddas de av trädkronorna.

Temperatur
Ha dem inte ståendes över varma element eller i kallt drag. Varma element är inte bra för någon växt som vi har inomhus (skulle väl vara kaktusar i så fall...). Luften blir alldeles för varm och alldels för torr. Det är inga optimala förhållanden för en orkidé. De lever normalt i mycket hög luftfuktighet.

Blomming
Mina phalaenopsis blommar ett par månader. Blommorna ramlar av och direkt efter skjuter stänglarna fler skott som det kommer ytterligare blommor på och så håller det på ett tag.

Nya stänglar
Blomstänglarna kommer alltid i mellan bladen, det liksom spricker lite precis i bladvecken längst in mot "stammen".

Gamla stjälkar
De gamla torra stjälkarna kan du klippa bort, om de är bruna och torra dvs. Är de fortfarande gröna så låt dem vara kvar. 

Näring
Ge dem svag näringslösning lite då och då.

Tips i affären
För att de ska ha möjlighet att växa och må bra måste de ha ett välutvecklat rotsystem med stora och fina rötter. Kolla i plastkrukan hur de ser ut i rötterna. Mycket döda rötter? Är de svampiga eller torra och förtvinade? Inte bra. De ska ha spänstiga, släta och fina rötter som är gröna med lätta silverskiftningar. Om orkidéen inte har fått vatten på ett tag torkar dessa givetvis ihop lite men man ser ändå stor skillnad på friska rötter och de som mår mindre bra.

Bladen skall vara spänstiga och kraftiga. Känn på dem. Känns de slappa har den fått alldeles för lite vatten.

Blomstänglarna skall ha några utslagna blommor och en del knoppar. Är alla blommor utslagna har den garanterat stått ett bra tag i butiken. Kolla på blommorna så att de är spänstiga och inte har börjat torka (gamla). Knopparna skall också vara friska, mycket lätt att de allra minsta torkar in.

Tillsist bör man se så att de är friska och inte har ohyra. Titta efter tunt spindelnät, vitt ludd mm. Inte alls bra och det är inte ovanligt att växter har ohyra.


Eller vad säger du?!

Säg din mening här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Jag tycker:

Trackback