Allt och inget!

Hej på Er!

Nu sitter jag uppe i Örebro och skriver. Ett himla flängande :-)
Första gången jag åkte hit var jag väldigt förväntansfull! Andra gången kändes det så ledsamt, skulle vara borta i 2v. Och igår när jag körde hit kändes det helt ok! Har varit hemma i 11 dagar och verkligen hunnit med vänner och familj, hus, företag och allt annat. Så det kändes bra!!

Idag var det dock som nytt igen, det var så länge sedan jag var på föreläsning!
Vi började en ny delkurs, den heter Processrätt och är på 9hp. Det handlar om hur en domstol fungerar, regler, strukturer, förfarande etc. Det ingår i kursen att vi skall ha ett rättegångsspel. Då kommer alla vara tilldelad en roll, som man får läsa på, sedan kommer vi att spela upp det. Det skall bli så autentiskt som möjligt. Förutom det innehåller kursen föreläsningar och seminarier. Den avslutas med en tenta.

När jag fyllde år fick jag "En plats i solen" av  Liza Marklund (Tack Anna-panna!). Den är sååååå spännande! Vill läsa hela tiden! Och snart är den slut... Någon som vill låna den? Jag tänkte även rensa min bokhylla hemma, har flera ganska nya böcker så om någon är intresserad, hör av er!

När jag var hemma hann vi med jättemycket i huset.
Detta kvarstår:
OV saknar nu bara matta och golvlist. Vi har inte beslutat oss för vilken matta vi skall ha. Vi skall bygga en liten vägg till garderoben och inreda densamma.
Vardagsrum saknar dubbel ytterdörren.
Kök saknar bänkskiva (en är klar), vask, tapet (är beställd), glasskiva. Sedan skall spootlight under skåp monteras, vitvarorna skall in och vi behöver en lampa till matplatsen.
Toa saknar bara foder runt dörrkarmen.
Hallen saknar ytterdörr och inredning i garderoben.
Om bara 1 vecka kan vi slå på värmen i golvet. Då har det brännt tillräckligt länge!
Möbler till OV har vi, soffa och soffbord får hänga med ett tag till, tv-bänk vill vi ha ny så även köksbord. Men vilken stil??? Kan inte bestämma mig!!! Det slutar nog med hopplock så får man renodla efterhand.

Ikväll skall jag äta (är skithungrig nu!), plugga/sortera dagens info - planera upplägg, fixa mina naglar. Det är verkligen bra med permanent lackning. Nu måste det dock göras om.
Så om jag skall börja från början är det dags att äta. Då måste jag handla först. Hmm, vad skall det bli för gott? Kan berätta att det inte varit någon hälsosam diet hemma... Det är som förgjort, när man har massa på schemat är det svårt att prioritera att planera/handla/laga och äta. Det får vara ett långsiktigt mål!

Nä, nu blir det hemköp innan ja ggår i koma!
Ha det!
Kram!
ps, så synd att Daniel fått lägenhet! Jag hade inte haft något emot att ha honom steppande hos mig :-) Lät riktigt kul!!

Grankottevägen!

Hej kära vänner!

Kan berätta att jag fått en lägenhet i Örebro! Inflyttning 1/11, hoppas tidigare. Det är en 1:a i markplan. Egen ingång. Skönt att slippa bo på en soffa hos någon annan!
Jobbigt dock att asa dit husgeråd och annat....



www.christinochmattias.se

Uppdaterat hemsidan!
Inflytt om ca 1 månad!


Home sweet home

Som några av er vet befinner jag mig i Skåne sen i torsdags kväll. Åker till Örebro sent på måndag. Har blivit en lång period hemma och det är jag tacksam för!

Jag är väldigt glad att jag kommit in på universitet. Jag trodde inte att jag skulle få någon plats pga de ändrade antagningsreglerna. När jag ändå fick det så vill jag natrurligtvis ta min chans. Även om den chansen fanns 50mil bort. Jag ångrar mig INTE. Men jag vill naturligtvis byta till Lund. Det är jobbigt att vara så långt från familj, hus, jobb, vänner, kort sagt - sitt liv. Jag är inte intresserad av att skapa ett nytt liv i Örebro. Det är bara något tillfälligt för mig. Det är en sak för alla dem som nyligen tagit studenten, för dem är det säkert bara roligt med en ny stad och kanske första egna boendet. För mig känns det bara asjobbigt att ha dubbelt boende. För att inte tala om dyrt.

När jag beslöt mig för att ta platsen tänkte jag att det vore bra att studera på annan ort för att kunna fokusera 100 %. Det tänker jag fortfarande, men det kostar på. Jag kanske kommer in i det?

Idag har jag klippt och färgat håret. Det blev bra :-)
Sen var jag i huset och målade på ovanvåningen. Mamma och pappa kom ner med våra dörrar, de hade hjälpt oss att göra klart dem. Dörrarna var så fina! Sen hjälptes vi åt att måla klart på ovanvåningen. Imorgon skall jag spackla om det finns små mistor, sen skall det målas igen. Jag får snart ta en rundtur med kameran och lägga upp nya bilder! Mycket har hänt!!!

Tack alla för hälsningarna till min födelsedag!

God natt!
Kram Christin

Grattis Christin!




Grattis Christin, 26 år 17/9!!

O Store Data Guden,

va fan har jag gjort för ont???

Jag är skittrött på detta nu. Återkommande problem:
*Internet som hackar. Anslutet, ej anslutet, anslutet, ej anslutet.
*Universitetets webmejl. Den är skit. Långsam, hänger sig ofta och gärna när man skrivit ett längre mejl som då inte sparas.
*Jag har Windows 2007, vilket är nyare än vad jag haft tidigare och typ alla andra har fortfarande. Vilket innebär att folk inte kan öppna mina filer.
*Jag lyckas inte installera mitt epostkonto på datorns outlook, vilket skulle befria mig från problem 2.

Jag hatar det! Jag vill bara ha min vanliga dator med mina vanliga program som fungerar och internet som funkar och är snabbt. Jag har verkligen försökt att inte bli arg över detta, men nu är vi inne i 3:e veckan och det har lixom inte fallit på plats. ARRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRG.

*paus*

Ok, nu har har jag fått Outlooken till att hämta min e-post. Men jag saknar rätt server för utgående epost. Mejlade Öbo, hoppas jag får svar från dem imorgon så min frustration kan gå över!

Igår var jag i Stockholm. Det gick bra att köra. Nästan hela tiden! Pratade med Marit i telefon och tappade helt koncentrationen på vägen och GPS:n. Ett tu tre sa den att jag skulle köra åt ett håll som lät helt fel och ta fick stanna mitt emellan och lokalisera mig. Men sen gick det bra! Mötet gick också ganska bra. Skall inte uttala mig om något annat här iaf :-) Tystnadsplikt!
På lunchen var vi på Chao Chao och åt. Det är vi alltid. Har väldigt god mat! Jag åt Cesar sallad med kyckling och vitläksbröd. Yammie! Minns att vi åt det på Koh Mak på semestern också. Det är så himla gott med senaps dressingen.

Appropå mat, i lördags skulle jag unna mig pizza. Är ju ganska svag för det men under min tid i Örebro har jag inte ätit snabbmat, inte godis, inte druckit läsk, inte ätit chips. Jag skall ju bli ekonomisk och hälsosam :-) Så skulle jag då unna mig en Calzone. Men fy, den var inte alls god.... Fick lite avsmak på det.
Men suget efter C H I P S avtar inte. Jag vill äta C H I P S varje dag! Älska chips, älska chips äälska chi-ips! Men nej! Idag har jag ätit morötter som jag dippat, det har varit mitt snacks. Lite nyttigt va? Undra hur länge man har sånt här sug? Är snart inne på 16:e dygnet. Åt iofs både snabbmat och chips när jag var i Landskrona förra helgen, men här har jag då inte gjort det. Måste jag inte vara avgiftad snart? och så där pigg och vacker som alla säger att man blir??? Va? När skall det komma?

Det börjar bli riktigt kallt här. Brrr. Förra helgen när jag åkte hit så packade jag kjol och highwater byxor. Det lär jag inte behöva mer iår kan jag tala om. Däremot en ny vinterjacka. Och mina vantar och mössa. Det var så kallt att jag fick ont i huvudet när jag var ute med Nova innan.

Förre veckan var jag i en väldigt trevlig inredningsaffär här i Örebro. Behöver jag påpeka att jag grämde mig över att jag skall läsa i minst 4,5 år till????? När fasen skall jag köpa alla dyra underbara saker????? De sålde bland annat nedan serie från Bruka Design. Det kanske är svårt att se, men det är vita möbler med toppskiva av cement! Precis som vårt kök skall ha! Vita skåpsluckor och cementskiva. Dessa möbler var sjuktsnygga, hoppas vårt kök blir det med! För att se alla möbler, kolla här:
http://www.brukadesign.se/se/inspiration.html

 




Fönster

MMS

Grabbsen har varit flitiga idag... Åh vad jag längtar efter att få se vårt hus live!


Toa!

MMS

Fan vad snyggt. :-*

Japp älskling. Riktigt fint!




 (rätt håll fast mini, svårt när det är mms)


Höst i Örebro



Jag bor i det vänstra huset. Fönstret på översta raden, det 4:e från höger!


Utanför vår port. Gångvägen går förbi nästa hus (student korridorer) till universitetet.


Min vackra följeslagare!


Älskar att busa!

Lite av varje!

Hej på Er!

Nu måste någon snart skriva en komentar, jag vet ju att ni tassar in hit och läser!
Skall jag sitta här uppe i Örebro och vara helt utan komentarer?
Skärpning nu!! :-)

Idag har vi haft föreläsning i Retorik. Det var intressant men innehöll också en del svåra berepp, så totalt sett kändes det lite rörigt. Får läsa igenom anteckningarna sen så kanske det klarnar.

Är hemma nu, skall äta lite. Har ju min hälsosamma och billiga idé vad gäller mat. Idag blir det fullkornspasta, keso (mini) och kräftstjärtar. Spisen är det långsammaste i världshistorian....
Jag har även börjat titta efter ett eget boende. Det funkar bra här och jag får stanna så länge jag behöver, men på sikt vill vi båda att jag skall ha ett eget boende. Jag vill gärna ha en lägenhet på en väg som heter Grankottevägen. Det är endast två våningar och man har egen ingång. Men de verkar vara eftertraktade så jag får se om jag får något napp.

I helgen skall jag stanna kvar här. Det är styrelsemöte i SHR på söndagen, så då skall jag till Stockholm. Nova kommer nog att vara hos min kursare A som vi besökte igår. De har ett underbart hus här utanför stan som de totalrenoverat under 6år. Köpt för rena vrakpriset och fått så fint! Så eventuellt så skall Nova vara där på söndag, hos A och hennes tvillingar Willhelm och Ludwig. A:s kille är hantverkare :-)

Jag tänkte beställa en skrivare. Är så van att skriva ut så fort man behöver något och här uppe har jag inte det. Gick till biblioteket idag för att skriva ut, men det var så mycket folk att jag inte orkade. Så jag kollade på Netonnet. Man kan köpa en enkel bordsskrivare för 299,-! Är det klokt eller? Hur kan det vara så billigt?
Innan jag gick hem gick jag till CB, Campus Bokhandeln. Där köpte jag 9 begagnade böcker (kurslitteratur) för 1305,- Nypris var ca 2100,-. Fint!

Väntar på vattnet nu, himla spis till att vara sen, sen blir det promenad med Nova. I eftermiddag tänkte jag göra Örebro. Behöver nya strumpor och lite smått och gott!

Ting tjong!

Påkörd

MMS



Hej kära vänner!

Idag har jag blivit påkörd. Ingen dramatisk historia, en kvinna som trängde sig in bredvid mig. Jag satt i bilen så det var bara att gå ut och ta uppgifterna. Inte för att det blev så stora märken, men hon får ju ändå ersätta mig.

Annars är det lungt. Förvaltningsrätt och processrätt idag. Lite mer info om den inlämningsuppgiften vi har framför oss. Tänkte jobba med den mån-tis nästa vecka, då har vi inga föreläsningar och jag kommer att vara här.

Imorgon skall jag hälsa på en klasskompis, eller kursare som det heter :-)
Ting!


Studentmat

Måndag idag. Kom hit sent igår, vid 23. Det regnade som sjutton från Jönköping och upp. Obehagligt när det är spårigt på vägen och samtidigt vattenansamlingar.
Idag är det lite regn ena stunden och uppehåll andra, dock mulet och grått.

På morgonen, 10-12, har vi haft en föreläsning i Arbetsrätt och Arbetsmiljörätt.
Första terminen innehåller lite av varje, man får en uppfattning av alla olika rätter. Förra veckan central förmögenhetsrätt, ersättningsrätt samt rättens grunder. Denna vecka arbetsrätt, förvaltningsrätt, processrätt, associationsrätt och straffrätt. Vi kommer även ha en föreläsning i retorik och en i informationskompetens.

Informationskompetensen är gruppvis (ca 20st) och skall hållas på biblioteket. Tror att det handlar om var man hittar information, hur man söker i olika arkiv och liknande.  Den skall jag på i eftermiddag 15-17.

Efter det är det möte i ELSA, The European Law Students Association. De skall informera om sin verksamhet. Jag är mest intresserad av den kurs i "Legal English" som skall hållas i höst.

Nu har det gått 1,5h av min lucka på 3h. Har handlat, lagat mat, ätit och kollat mejl. Nu tänkte jag gå en 50min runda med Nova, så sover hon gott när jag går sedan.

Dagens mat blev:
Fullkornspasta med tonfisksås.
*Koka pasta :-)
*Tag ½ gul lök, skiva den.
*Tag 1/4 gurka, dela i mindre bitar
*Lägg lök och gurka i en gryta med lite milda. Fräs försiktigt.
*Tag 1 burk tonfisk i vatten och ½ burk lätt cream fraiche, häll i grytan. Salta och peppra. Låt puttra!
Klart för servering! Smarrigt och billigt. Tack Karro Kesar som visade mig en gång i tiden :-)

Annan mat jag handlade:
Nudlar (är det mat?!)
Keso + kräftstjärtar + avokado. Tänkt till fullkornspasta.
Jordgubbsfil.
Storpack knäckebröd.
Russin (istället för snacks)

Vad skall ni äta idag?

Samanfattning vecka ett!

Sitter på salongen, ikväll skall jag köra till Örebro. Det är lååååångt... Tar 5h. Känns lite jobbigt att det är så himla långt. Kvistar ju inte hem på en kafferast direkt...

Lite om min vecka:
Datorn fungerar, är uppkopplad på internet från lägenheten.
Har fått mina böcker, förutom två som kommer imorgon med post.
Nova har funnit sig mer tillrätta, även om hon är lite orolig.
Jag hade föreläsningar mån-ons. Körde hem på kvällen. Pluggade tors och har jobbat fre-sön.
Nästa helg skall jag till Stockholm, SHR styrelsemöte.
Vi pratade om att köpa en annan bil till mig, som dricker mindre.

Lite om huset:
Jag har till min stora sorg inte hunnit vara där denna helgen.
Mattias lägger golvet på bottenplan.
Vi har beställt vitvaror. Har även tittat ut blandare till köket, heltäckningsmatta till OV och bänkskiva till tvättstugan.
Vi kanske kan flytta in om 1 månad.

Nu skall jag ha kund!
Ting!

Två nätter och en fökylning

Ja, det är lite kallt i rummet jag har och idag har jag lite förkylning på G. Så trist! Får åka ivä och kolla efter något naturmedel sen. Måste även kolla efter ett par nya skor, jag har med mig:
* Flipp-flopp
* Slas-has
* Kil-klack
Inga av dem är speciellt bra promenadskor, så jag har tänkt köpa ett par enkla skor, typ gympaskor men inga svindyra Nike eller så! Ni fattar! Tänkte åka till en galleria här i Örebro, den ligger visst vid IKEA.

Kollade tågbiljetter innan. Även om jag kolla på datum i november så är runt 500 för en enkel resa. Det kan jag bara inte betala... Har mejlat "Skånes Nation på Örebro Universitet" för att se om denna intresseorganisation har kolla på hur man söker medresenärer. Hade varit juste att kunna dela bensinkostanden. Det finns ett antal personer från Skåne på juristprogrammet, vi är totalt 120 pers och i går fick  man lite översikt på vart folk kom från. Alla från Stockholm fick resa sig upp så man kunde kolla på dem, sedan Göteborg, Skåne, Norrland etc. Det var 5-10 st men jag har ingen koll på vilka. Vi har inte fått någon klasslista eller så. Skall nog mejla utbildningsadministratören och kolla om det.

Idag hade vi föreläsning 8-9,30. Den handlade om Ersättningsrätt och mer specifikt om Skadestånd. Vad är skadestånd, varför finns skadestånd och vilka krav måste vara uppfyllda för att man skall kunna erhålla skadestånd.
Kraven är att det uppkommit en skada, att den tillfogats genom en aktiv handling/ genom ansvarsgrundande passivitet, att det inte är fråga om objektiv ansvarsfrihetsgrund (nöd/nödvärn/samtycke/tjänsteplikt), det skall finnas en adekvat kausalitet dvs ett orsakssamband där skadan är beräknelig. Till sist skalll det finnas uppsåt/oaktsamhet när det gäller person/sakskada och ett brott när det gäler förmögenhetsskada eller kränkning. OM det inte istället gäller SRIKT ANSVAR.
Det har t.ex hundägare. Hur noga man än är med koppel och liknande, även om inte har något uppsåt eller är oaktsam, kommer hunden lös och biter någon så är du ändå ansvarig till 100% och kan bli skadeståndsskyldig. No matter what.

Efter föreläsningen har jag suttit vid datorn. Skrivit rent och fixat lite. Nu tänkte jag jämföra kursplaner för Lund och Örebro. Det måste jag ha lite koll på om jag vill försöka byta till Lund. Och det vill jag... Det är hemskt trevligt här, jag gillar staden och universitet. Men hur jag än vrider på det så vill jag natruligtvis vara i Skåne i det långa loppet. I huset och med mina kära! Skall få en tid hos studievägledaren för att göra en plan.

Nu får jag kolla det där då, så blir det hundprommenad och lite shopping sen!
Ting!


Första dagen!

Hej alla där hemma!

Här kommer några rader från Örebro.
Jag måste säga att det är en oerhört vacker stad och jag ser mycket framemot att få se mer av den!

Igår körde jag 16,40. Jag var framme ca 21,40. Så det tog lite längre tid än beräknat, vägarna var fina men från Motala var det lite segt, småvägar med 70km/h i långa sträckor.
Jag hittade hit hyffsat omgående och kom på plats. Caroline som jag bor hos är en mycket trevlig och jordnära tjej. Hon har haft hund i familjen och även häst. Så det var inga problem med Nova inte ;-)

När jag packat upp lite igår så insåg jag vad jag glömt.... Ringde Mattias, jodå. Den fanns i badrummet, färdigpackad och allt. Min neccesär.......... Är det inte det sämsta man kan glömma???
Nåja, hårschampo och balsam kunde jag låna, mousse och spray hade jag löst i väskan likaså hårfön. Hudvård hade jag lite extra med mig löst för att kunna göra behandlingar. Så jag åkte till nattöppet Statoil och köpte deo och lite annat viktigt. Men deras tandborstar var slut!!! Ganska trist! En annan väldigt trist sak var att jag stod helt utan makeup. Nja, jag hade 4 (!) läppglans i min handväska men det var allt. Kändes inte så bra att gå iväg helt naturell idag... Men i eftermiddags var jag till Charlotta, en kollega från styrelsen i SHR, och fixade lite makeup. Hon säljer samma märke som jag. Pjuu! Jag passade på att ta ny färg på foundation och rouge samt en borste jag inte annars använder!
Sen fixade jag tandborste också. Det var väldigt skönt att borsta tändera kan jag säga!


I morse var jag och Nova ute på en längre morgonpromenad. Nova var sprallig och glad. Vi tog en fin stig ut i skogen, ligger runt knuten, och allt gick bra. Förutom när Nova ville kolla lite mer noggrannt in i en kohage. Jag tänkte att det är bara bra att hon får en liten smäll, så går hon inte nära igen. Men det var ingen LITEN smäll i detta stängsel....

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaooooooooooooooooooooooo, ajajajajajajajaja, skrek Nova och flydde 10 m.

Då gjorde det ont i hjärtat på mig..... Stackars Nova, det måste varit skitstark ström. Det var Highland djur som gick där, de behöver kanske så starkt. Sedan var Nova ganska försiktig resten av turen...

Jag skulle sedan lämna henne 9-12 medan jag hade föreläsning. När jag kom tillbaka hade hon inte kunnat koppla av, det syntes tydliga spår av att hon stått vid fönstret och skällt. Å stackars Nova 2. Jag tog henne på en tur och hon blev sig själv igen. När jag gick kl 14 så drog jag för persiennera och satte igång TV. Carro kom hem ganska snart efter mig och när  jag sedan kom hem vid 16 så var Nova helt lugn, fast Carro gått! Vi åkte ner till stan och gick en runda. Nova skötte sig exemplariskt och gick med slakt koppel brevid mig samtidigt som hon nyfiket kollade in vattnet under broarna och slottet med park. Hon åt inte upp en endaste av de hundar vi mötte och allt var frid och fröjd. Nu ligger hon här och snusar, har varit en händelserik dag för henne med.

I skolan idag har det gått bra. Eller, det heter visst universitetet. Det verkar vara viktigt, får lära mig att säga det....
Först var det introduktion när man fick lite översikt och lite extra koll på en del saker.
Efter lunch var det första föreläsningen, man tog bland annat upp vad en rättskälla är och hur domstolarna i sverige är organiserade.
En rättskälla är den källa där jag som jurist skall hämta information om hur jag skall resonera. Den första är lagen, den andra är förarbeten som föregått lagstiftnings processer och den sista är rättspraxis.
Domstolarna i Sverige är dels allmänna och dels förvaltningsdomstolar med respektive 3 instanser.

Efter föreläsningen åkte jag och skaffade makeup, gick med Nova i stan och handlade. Jag har en föresats om att jag skall vara lite nyttig nu. Så min kvällsmat blev fullkorns spagetti med grillad kyckling klubba, mini keso och broccoli. Lite snabbt räknat blev det mat till 3 dagar för ca 10kr/dag. Jag måste verkligen hålla i slantarna nu, 7500,-..........

Här hemma, jag bor i vardagsrummet, har jag nu organsierat mina saker och börjat bekanta mig med datorn. Den är ju helt ny och programmen är också nya versioner. Men det går ganska bra. Jag har skrivit in en del minnesanteckningar från idag. Skall fortsätta med det och även se om jag kan aktivera mitt studentkonto, en internetportal där all information  finns samt där mejlkontakt från universitet sker.

Så det var allt för idag!
Hörs snart!
Kram C