Hue: DMZ och Hvenfolk!

Hej pa er!

Nu ar det jattesent, 01.52 natten till mandag. Skall forsoka att halla mig lite kort, men det brukar ju inte ga sa bra!!!

I morse gav vi oss av till Demilitary Zone med buss. Frukosten som ingick var fattig, och jag som inte at igar!!!
Vi akte forbi tva monomuent, ett for den lokala gerillan och ett for de kvarvarande fruarna och barnen. Kandes inte sa speciellt.
Det forsta stoppet var Vinh Moch tunnlarna. Ett tunnelssystem dar folk levde i upp till 6 ar under kriget!!! Pa vissa stallen kunde jag ga rak lang, andra inte... Tunnlarna var i tre nivaer, med BB, vapenforrad etc. Helt otroligt!
Efter det blev det lunch, jag at fisk med tomatsas och ris. Det var sjukt gott! Jag som inte gillar asiatisk mat!! Mattias at kyckling med citrongras och ris. Det var ocksa gott, sa han, men inte sa starkt ;)
Efter maten akte vi till starten av HoChi min trail. Vilket inte alls var en jarnvag som jag inbillat mig utan en vag som var val dald fran luften. Den anvandes under kriget for att frakta mat, vapen, dokmnet mm. Att cykla (!) tog 3 manader och att aka med motorburen trafik tog 3 v. Leden gar via Laos och anda ner till Ho Chi Minh.
Vi sag inget av sjalva vagen, bara infarten och bron. Inget speciellt, men fachinerande historia.
Vi hade en guide och hon pratade forhallandevis bra engelska men det var mycket som var otydligt.

Vi akte vidare upp i bergen och fick hora om hur amerikanerna befunnit sig pa hoga berg och spanat ner i djunglen, hur de attackerat med gifter som fick loven att falla av sa att de skulle se dem som gomde sig i djunglen. Vi sag stora risfalt som tidigare varit bombade omraden. Nar man horde det sa slogs man av att det inte vaxte nagra trad pa dessa enorma omraden... Allt har varit sonderbombat dar.
Vi avslutade med ett besok pa en amerikansk krigsbas ( Khe Sanh) med lite helikoptrar och annat pa ett museeum.
Det samlade betyget var att det var bra men att vi vantat oss mer och att bussturen var lite val dryg. Dock blev vi bada inspirerade att lasa lite mer om kriget. Fantastiskt att Vietnam kunde vinna mot USA! Det maste vara enda kriget USA forlorat???

Pa eftermiddagen gick vi och vilade lite grand innan vi gick ut och at. Nar vi skulle bestalla dessert sager Mattias "Det har ar helt sjukt, jag kanner dem". Och in pa restaurangen knallade vanner fran Hven!!! Louise och Fredrik Tigert som ar ute pa lang-lang resa. (Nov 07 - juni 08)
Vi hade sallskap fram till nu och delade planer, minnen, tips och lite skvaller om on :)
Det var hur trevligt som helst och vi har lite samma rutt framover och kommer med all sannolikhet att sluta upp igen! Tack for en trevlig kvall!!

Imorgon skall vi titta pa Imperial City ( Samma principer som Forbjudna Staden i Beijin, mer info kommer) och forhoppningsvis aka Till Hoi An kl 13,30. Vi missade att boka var plats idag sa vi hoppas som sagt att vi kommer med. Det skall nog ga, manga kliver av i Hue nar de kommer fran Hanoi.

Ser framemot frukosten imorgon, baguett samt yoghurt med farsk frukt!! Mums blev ju snuvad pa den i morse!
Tack for era halsningar, kul att ni laser och gillar! Tyvarr inga bilder annu, det ar redan sent!
Skont att hora att allt gar bra med vovvs, da kan vi vara lugna!
Har inte sett nagra hastar idag heller, men en gris och Mattias sag ytterligare 3 i burar lastade pa en moppe!
Vi haller sjalvklart tummarna nar Jeremihe och Julia wind-ar fram! Spannande att han bedoms ha segerchans!!! Hall oss uppdaterade!

Solen gar upp ca 6,30 och ner vid 21-21,30.
Kram till er alla!

Eller vad säger du?!
Postat av: Mam Kjärstin

Hej igen.
Tack för dagens rapport. Som vanligt späckad med info.fakta o spänning. Otroligt att Ni har träffat Hven-bekanta, är världen inte så stor ändå?
Hur överraskade blev inte dom?
Ja man vet aldrig vad morgondagen har att erbjuda. Här är det lugnt, blåsten har avtagit, Nova o Sanna har varit stillsamma, jag har haft huvudvärk..
Ha det jättebra!
Hälsn från oss alla!

2008-02-03 @ 22:14:53
Postat av: Marit

Hej på er!
Kul att läsa om era upplevelser. Jag ser fram emot att få se färgstarka bilder. Här på skolan jobbar vi på som vanligt. 2:orna har sitt gen-rep på onsdag så dom irrar runt lite grand och undrar över saker som dom egentligen redan vet. Annars är det som din mamma skrev, det har blåst fruktansvärt, men idag är det blå himmel och sol. Sköt om er och se upp för ficktjuvar.

Kram Marit (Ingemar hälsar åxå)

2008-02-04 @ 12:23:15
Postat av: Mam Kjärstin

Hallå där!
Så synd att vi inte kunde höra av oss idag mitt på dagen, ang. kläderna.
Löste det sig? Vi litar på Er goda smak, Ni har vårt fulla förtroende!
Det har varit Åby för vår del idag....
Jeremie var ordentligt taggad, tog 2:dra plats! bara 20 cm efter 1:an, dom hade samma tid. (Trängarens häst galopperade...) Julia tog sista peng igårkväll, 6:te plats, hon var instängd...
Vi är glada!
Måste berätta vad Nova hittade på medan vi var på trav igårkväll: Hon "tog om hand", en burk senap, som stod kvar på köksbänken efter vår middag, den hittade vi öppnad på köksgolvet, nästan uppäten, dvs ca 1.5 dl senap, och sedan uppspydd på hallgolvet, 2 stora pölar, utspädda med mycket s-l-e-m...
vattenskålen snustorr...
gissa om hon drack mycket... stackars Nova, så dåligt hon måste ha mått. Vilken tur att burken var av plast, inga glasskärvor alltså... Hon tycks gilla kärl med lock..
Vädret har varit disigt o grått idag, ca 6 plusgrader, nu ikväll regnar det.
Jag har talat med farfar Evert i em, lämnade lite upplysningar till honom om Era äventyr och upplevelser och han vill väldigt gärna höra mera.
Ja vem vill inte det? Men Du blir kanske snart trött på att berätta? Vi är i alla fall glada så länge skrivlusten varar!
Pappas mobiltfn har delvis slutat att fungera, så det är nästan bättre att Du sänder ev. sms till Wiktors istället.
Hoppas att Er morgondag blir riktigt spännande o givande!
Jätte-kram från oss alla, familjen, hundar o hästar!

2008-02-05 @ 22:04:36

Säg din mening här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Jag tycker:

Trackback