Sista kvallen med ganget!!!

Med syrsorna, odlorna, myggorna, minimyrorna, bautamyrorna, rodemyrorna, gulemyrorna, kackerlackorna, flugorna, bananflugorna...
Kundarna och katterna lar vi nog traffa pa i Bkk ocksa.

Koh Wai var inte vad vi hade hoppats pa. Natuligtvis finns det en underbar strand, som vi har nastan sjalva, och vattnet ar ju varmt och solen skiner ju. Men maten... Uj uj uj, bara for den som ar extremt glad for Thai. Men det forstar man ju, ett undanskymt lage med lite folk gar inte ihop med en fin restaurang. Man far valja vad som ar viktigast. Det har aven varit sjukt mycket flygor har! Och myggen varre an nagonsin. (Slutade rakna vid 100st bett...)
Forstar att detta later som bortskamda problem, men sa ar det! Ju mindre att tanka pa ju storre bekymmer med det lilla!
Har pa on har vi inte gjort ett smack. Legat pa stranden, last, badat... Mattias har last fler bocker an under hela sitt liv. Han har blivit riktigt biten! Har hittade vi "Mannen som hatade kvinor" som Mattias holl pa att lasa hemma. Aaa sa avis jag blev att jag redan last den. Han laste ut den och tyckte att den var sa sjukt bra! Jag har aven last tvaan och nar jag kommer hem skall jag antligen fa lasa trean!

Ja nu har vi varit har i mer an 4 veckor och ar installda pa att aka hem sa klart. Och det kanns bra, tycker vi bada. Vi drommer om ostmackor och kanelbullar, Rodohs pizza och salta pengar! Det skall bli underbart att se sina djur, sova i en riktig sang och traffa er alla!

Nova verkar det da rakt inte ga nagon nod pa! Man blir nastan lite sotis, sa bra later det!
Jag gissar att det ar lek, rulla runt  och tvatt som gor palsen fet. Brukar inte marka av det sjalva, men a andra sidan kanske vi ar vana? Tvattar inte henne iaf!

Jaha, imorgon 08.00 gar baten mot fastlandet och Trat. Skulle ta 2,5 h. Sedan blir det buss till Bkk. Berakas ta ca 6h beroende pa trafiken i huvudstaden. Forsta kvallen blir det nog bara (god!) mat och relaxa pa rummet. Njuta av en skon sang (hoppas vi)! Fredag blir det nog shopping, ink MBK. Lordag blir det shopping pa helgmarknaden Catuchack och sedan pratade vi om att aka upp i Banyan Bar, 196m hogt och jakligt fint att se solnedgangen ifran. Och pa sondag har vi bara halva dagen, flyget gar vid 16 sa skall vi val vara dar en timme eller tva innan och det tar ca 1h till flygplatsen. Sa det blir kanske poolen pa dagen? Vi far se!!!

image25
Battur mellan Koh Mak och Koh Wai

image23
En liten strand har pa Koh Wai

image24
En av vovvarna som bodde pa Koh Mak ( visste att bilden skulle komma pa fel hall, trots att det sag ratt ut)

image26
Detta ar taget fran var ytterdorr! Vi har hangt hangmattan dar, pa terassen.

XXXX
Har skulle en bild pa mitt myggatna ben finnas, men datorn var sa sjukt seg och ville inte. Nu tror jag att de stanger och far avsluta! Kram till Er alla!








"Sommaren ar kort

Det mesta regnar bort"
Nene, inte har! Men det borjar narma sig slutet!

Har ar det lungt!
Friska och krya, soligt och fint!
Har solat och last en bok idag. Badat lite nar det blev for varmt. Sedan at vi Chicken Ceasar sallad i skuggan. Efter det en chocho shake. Finemang!

Vi stannar har i natt med. Har sedan bokat 3 natter pa Koh Wai, en o har intill med egna korallrev, darefter har vi bokat 3 natter i Bkk och sedan aker vi faktiskt hem!!!
(Har skall vi bo i Bkk
http://www.classicplacehotelbangkok.com/index.php det kostar ca 800kr for 3 natter ink frukost)
Jag har tidigare raknat lite fel bland datum och dagar, inte latt nar man varken har mobil eller kalender! Men vi lyfter den 2 mars 16.25 lokal tid och aker via Hong Kong, London och landar 3 mars lite efter 12. Obs! Inte tisdag den 4 mars. Da blir det lattare for oss att sjalva komma till Hstd och hamta djuret, om hon inte far lift! Ni kan ju fundera lite, ni inblandade.

Nej nu far det nog bli lite sol igen. Har lanat en ny bok, verkar vara lite sliskig typ Harlequin. Har redan last en sadan om ett mord, dar vittnet blev kar i den oemotstandliga polisen och det slutar med att de far boven och gifter sig. Hmmm. Men vad gor man? Har aven snubblat over 2 av Martina Haags bocker som var suverana, en av Johanna Tydell om hennes mamma som dor i cancer och en av nagon som hette Ronnie, boken hette Vi som aldrig sa hora. De var ganska bra.

Nu kom M och lamnade nycklen, han skulle snorkla lite. Rastlos. Igar fragade han vilken av hudarna jag tror blir gladast av att se oss, jag tror att det ar han!!!

Japp japp, hej hopp! Far se om vi hors fran Koh Wai, om de har dator dar!
Kram!

"Det blir en dag pa stranden...

En lunch i skuggan, en siesta, vad vet jag
Det blir sakert andrade planer
Hur som helst det blir nog bra"

Hej pa Er!

Tack for era halsningar Skall forsoka komma ihag att svara pa allt :)
Om jag inte gor det sa skall ni veta att "vi laser alla brev"!

Det har gatt ett par dagar utan uppdatering. De kan samanfattas sahar
Dag 1. Illamaende, spya, 2 bocker, (Christin), lopning, kayak (Mattias) Gudtjanst i Buddah tempel (bada)
Dag 2. Sola, bada (bada) 2 bocker (Christin), lopning (Mattias)
Dag 3. Snorkeltur och senare mc tur

Jo min mage fortsatte att braka en dag till. Madde illa sa fort jag reste mig, men tankte att det nog vore bra med mat. At ju inte sa mycket dagen dar innan. Sa jag tvingade ner en bit pizza, en bananshake och en apelsinjuice. Bla kandes det. Ga i fore du, sa Mattias. Det gjorde jag. Fick stanna och ta ner huvudet. Trodde att det var bra och gick vidare men fick tvarstanna av en luft-ulk. Sedan var det bara att stalla sig och vanta pa fortsattningen.
Svider i halsen, sticker i nasan och rinner i ogonen. Kanner alla smakerna pa maten som knappt hunnit landa i magen. Usch vad acklgt det ar. Man har ingen kontroll, det bara star en strale rakt ut...
Gick hem och drack lite vatten och kande mig genast lite battre.
Mattias kom tillbaka och jag fragade honom om han ville titta pa spyan!!!
Det ville han!!!!
Hahahaha, den var nastan uppaten av faglar. Kretslopp!

Vi traffade under den dagen en scotte som heter James. Han var trevlig och tog med oss pa en cermoni i ett tempel pa on. Vi fick blommor och rokelse att ge till Buddha. Det satt 4 munkar langst fram och massade, efter vare avsnitt skulle man buga sig mot golvet. Man hade inga skor och satt ner sa att inga fotter pekade mot Buddha. Man haller sina hander som Lucia. Efter predikan gick vi utanfor templet och gick 3 varv runt en stor guldfargad Buddha. Sedan satte vi ner vara gavor och tankte pa dem vi alskar!
Det var en intressant upplevelse!

Vi traffade James nasta dag ocksa. Det visade sig att han var osteopat och vi pratade lite. Han kommer eventuellt att komma till Sverige sa kan jag ordna en kurs. Han kan massor, indisk huvudmassage, meridian pressur, cranio-sacral teknik etc. Spannande! Pa kvallen tankte jag uppdatera er lite, men hann inte innan de stangde. De stangde redan 21 vilket ar tidigt har nere. Men det ar ju en liten o med fa datorer och fa stallen overhuvudtaget sa de gor ju som de vill!

Idag har vi varit och snorklat pa en organiserad tur. Det var super bra! Mycket finare koraller an pa vastkusten. Och mycket fiskar naturligtvis. Vi akte med speedboat och det mar jag lite illa av. Men det gar over!
Tankte nu ta en mc tur har pa on sa far vi se om vi bestammer oss for att dra vidare imorgon. Kanske hinner med Koh Kood ocksa.

Soliga halsningar! Kram!
Ps, jag har jattemanga myggbett. Orakneliga faktiskt.

Mamma: Grattis till Jeremie! Duktig pag! Har finns inga snygga hangmattor tyvarr. Bara praktiska!
Hande det nagot i Getinge City nar vi vaktade?
Jag har val sagt att Stubben ar valdigt hjalpsam. Han hjalpte mig ju att dammsuga pa Karl XI;s vag!!
Om ni vill locka med nagot sa kan ni erbjuda er att ta hem Nova till oss pa tisdagen! Sa kan vi ata pizza, for det langtar vi efter! Sa kan ni titta nar jag rider! ;-)
A-M: Ysch sa hemskt med vagorna. Det ar ofattbart...
Anneli: Sa trevligt det later! Hoppas hon trivs och stannar!
Sonny: Uuups, kanner oss skyldiga!!! Vi lovar att dricka med anddakt :O)
Eleonor: Hahaha inga skandaler! Det skall vi snart andra pa! Skall bli kul att ses!
Ellinor och Linnea: Sa roligt att hora fran Er! Tjorvisen brukar inte vara sa imponerad av kloklippnings biten... Men vad gor man?


image20

image21

image22

Koh Maak

Hej alla!

Tack for era inlagg! Det ar sa roligt att lasa!

Mamma: Vi hade en som red och styrde Moon forst. Sen helt plotsligt slog han henne i huvudet (stackars Moon) samtidigt som han sa typ "Huuuagh"
Da stannade hon och lyfte upp en fot sa han kunde ga av. Sen bara skickade han ivag henne! Gick bakom och rokte med en annan chauffor! Da foljde hon bara stigen och vi satt bada i korgen. Efter badet sa sa han till mig att satta mig vid halsen. Sedan startade han henne och gick brevid! Jag behovde inte styra sa mycket och nar jag forsokte sa lyssnade hon inte :-)
Men de styr genom att skankla bakom oronen, dra i oronen, sla i huvudet, klappa hart pa huvudet eller sa tar de en speciell krok som de drar i orat med. Den ar lite halvvass sa da lyder de direkt. Det ser lite hemskt ut nar de slar dem i huvudet men det kanns formodligen knappt som en mygga. Det var som sagt en jatte harlig tur och vi ar sa glada att vi provade! Vissa som var med badade med elefanterna. Vi stod over. Tva av elefanterna bajsade i vattnet!!! Det ar ganska stora pluppar som kommer! 2-3 kilos bollar! En skotare var snabbt dar och pillade bort dem med en pinne, sa inte de badande danskarna skulle fa dem pa sig! Nar den andra bajsade sa var den en som fiskade upp dem med handen och kastade upp dem pa land!!!
Sag inte att du skrivit om Jeremie forran idag, onsdag. Hur gick det? Det viktiga ar ju att han gick bra i starten, motstandet kan man ju inte gora nagot at!
Vilken trevlig helg ni haft! Kul att A-M och Lalle hade ledigt och kunde halsa pa!

Till alla som skrivit om varen: det later super harligt! Jag alskar varen och koloni tradgarden! Hoppas att det gar fran det och blir en riktig var och sedan en riktig sommar!

Om oss da!
Vi ar pa Koh Maak nu. En mindre o utanfor Koh Chang. Vi akte bat hit igar morse. Det var en behaglig tur! Vi bor pa detta stallet: http://www.kohmakcococape.com/
Vi bor fortfarande nara vattet och det haller mig ofta vaken pa natten... Vagorna slutar aldrig att sla och de later ganska hogt :-)
Igar gick vi till en lite strand har intill. Dar la vi vara saronger och gick i och snorklade. Lite olika fiskar som simmade forbi. Lag sen pa stranden, badade, svalkade i skuggan. Ja vi hade det toppen! Det var valdigt finkorning strand dar. Det ar inte alla strander som ar det, vissa har gul ganska grov sand. Det var iaf harligt! Men maten har pa stallet har inte sa bra. Eller, det beror ju pa vad man gillar! Traditionell Thaimat ar de nog duktiga pa, men jag vill garna ha lite variation och det var ju sa bra pa det senaste stallet sa nu kandes det trist...

Pa kvallen hyrde vi en film med Ingemar, ehhh nej, jag menar Russel Crove som heter Galdiator! Vi har sett den innan men det blir den inte samre av! Gick sedan och lade oss, var sa trotta for vi blev vakta av festande grannar sista natten pa Koh Chang. De holl pa till 05.00 nar en annan granne skrek pa dem. Sa som sagt, igar somnade vi som stockar. Sen vacknade jag dock av vagorna nar vattnet kom in + att det blaste ganska mycket. Sa nar jag var trott pa morgonen trodde jag att det berodde pa det, men nar jag gatt upp visade det sig att jag hade fatt dalig mage och illamaende... Typiskt ocksa... At luite frukost och gick sedan och la mig igen. Sov nagra timmar. Mattias var ute och gick och sprang och spelade badminton med en annan gast.
Jag at lite middag, men hade onskar mer valbekant mat nar man mar sa!
Tog tabletter for bajset och vatskeersattning. Pa kvallen borjade jag kanna mig lite battre, aven om tabletterna inte har verkat. Sa vi promenerade till en annan strand dar vi at kvallsmat. Lite grillat som var gott!
Den tjejen Mattias spelade badminton med berattade att hon ocksa varit sjuk och att hon trodde att det var vattnet. Vi dricker buteljerat vatten, men att detta skulle vara lite budget. Sa jag skall inte dricka det mer.

Mattias har bokat en annan bungalow som vi skall aka till imorgon vid 10. Da ar jag nog battre igen! Vill ju bada och snorkla!

Manga kramar till Er alla!

Another day in paradise!

Hej pa Er!

Har kommer var dag i bilder! Vi har inte borjat 'bara-vara' annu...

image12
Master chaufforen!! Framgar det hur brant det ar?
Vi akte och bokade en battur till nasta o. Vi aker imorgon 09.00.

image13
Efter avslutad tur!


image15
Det bor ett gang av denna sort har ocksa!

image16
Sen gjorde vi ingenting en stund!

image17
Sen gjorde vi detta en stund!!! Denna dam heter "Moon" och ar 38 ar. De kan bli 120 ar, asiatiska elefanter!

image18
Detta ar vad vi sag!

image19
Har bor elefanterna! De vager mellan 3-4 ton!!! Ater 10 % av sin vikt under en dag och dricker 200-300l!

Elefantturen var riktigt rolig. Den kostade 900 bath (*2 = 1800 och ta bort en nolla = 180sek/pers) vilket ar ett lite dyrare noje men vi angrar oss inte! Vi var vid en liten sjo inne i skogen och dar badade elefanterna!

Pa kvallen var vi och at pa vart favoritstalle. Det blev vitloksbrod, grillad majs, grekisk sallad och ett grillspett. Till det drack vi varsin lipton ice tea. Det gick loss pa 340 bath! Wohow :)

Hemma verkar ni vara mycket for att promenera! Sanna skulle gillat det har, det finns gott om busiga valpar att leka med! Och Moa hade ocksa trivts, har maste hon inte ga hem direkt efter att hon badat :)

Nu skall jag ga hem och packa lite. Vi aker som sagt vidare till Koh Maak imorgon. En mindre dar det skall vara bra snorkling. Vet inte om det finns internet dar, men det finns i varje horn sa jag vore inte overraskad egentligen. Det finns dock inte uttagsautomat sa vi tog ut lite extra innan.

Ma sa gott allihop!
Kramar!

Suck!!! Sa underbart!

Da har vi antligen kommit till den skona delen av semestern.
Nu har vi varit kulturella och aventyrslystna, nu vill vi bara vara!
Kanske en elefanttur eller en kajaktur, men inte mycket mer an sa.

Stallet vi sov pa i natt var skitdaligt! Det var sa ackligt och luktade illa. Svor for mig sjalv att vi aldrig skulle bo sa daligt igen. Men vi kom fram lite senare an beraknat igar sa vi orkade inte ga runt och kolla. Efter frukost och lite shopping (flip-flopp till mig, standklanning till mig, badshorts till M) sa tog vi vara vaskor och akte taxi till Lonley Beach. Har bor vi for 600 bath per natt i en bungalow med flakt och toalett. Inget varmvatten dock, men det behovs inte!

image6
Utanfor hyddan i nya klanningen!

Nar vi kom hit sa var vi sa grymt svettiga, hade fatt ga en lang bit med vara vaskor. Sa in i hyddan, slet fram badkladerna och antligen, ANTLIGEN, fick vi bada! Det var sa underbart och svalkade skont. Det har varit molningt idag, sa jag har legat pa stranden hela eftermiddagen. Funkar knappt nar det ar sol... Har last ut en bok som heter Box 21, en kriminalroman om sexhandel. Alla borde lasa den, jag tror speciellt att Annika skulle gilla den!

image7
Lite stenigt i denna anden av stranden

image8
Battre at detta hallet

Det ar ca 30 steg ner till vattnet... Nu i eftermiddag var vi och kopte en hangmatta som vi spande upp pa var terass!

image11
Detta ar vad jag ser fran den!
Mattias spelar tetris, och forsoker sla mitt rekord. Det blir inte latt, ha ha ha!


image10
Ikvall erbjuds det bbq!

Ja, som ni forstar gar det ingen nod pa oss!
Hur har ni det?
Kramar!

Koh Chang!

Hej pa Er!

Kort uppdatering fran oss!
Vi har akt buss hela dagen. Borjade i Siam Reap 8.30 och var pa denna on i Thailand ca 19.00
Vagen i Kambodja var dalig och bussen saknade air con. Men det kunde varit varre!
I Thailand var vagen toppen! Dock korde chaufforen som om han stulit minibussen! Klockan ar nu 21,45 och vi har atit grillspett. Det var supergott! Jag har aven fatt mina ben vaxade! En upplevelse bara det!

Till mor och moster: Sa trevligt det later! En sadan bjudning hade varit kul att vara med pa!

Nu ar vi dodstrotta, far aterkomma!
Kramar!

Fan vad mycket sten!!!

Hellu!

Idag har vi sett sten. Ganska mycket sten faktiskt. Borjade 05.00 med soluppgang pa Angkor Wat.
Det var maffigt. Helt morkt och stjarnklart nar vi kom. Alla syrsor som spelade i skogen, tuppar som borjade vakna. Vi satt dar nog i 45min och solen kom fram undan for undan.
Angkor Wat ar som sagt det storsta komplexet och tacker 81 ha. Det tog over 30 ar att bygga och det ar fran 1100-talet.
image2
Huvudbyggnaden, aterfinns pa Kambodjas flagga

image3
Yttre muren och vallgraven runt Angkor Wat

Efter detta at vi frukost och gav oss sedan ut pa stenexpedition!
Var chauffor korde oss hit och dit for att se pa massa olika tempel. Hur roligt kan ruiner vara tanker ni, men det ar jakligt imponerande! Man kan bara forestalla sig hur det sag ut i nyskick med tradetaljer, textilier och malningar. Det sags att tornen pa Angkor Wat var tackta av guld!

Det som var mest faschinerade var djungeltemplet, Ta Prohm, dar man inte stadat bort den 100-ariga skogen som hann ta over nar det lag glomt. Ganska stora trad, eller vad sager ni?
image4
I detta komplexet bodde 12 640 personer nar det begav sig

Efter ytterligare lite sten konstaterade vi att benen var stentunga, att vi hade haft stenkul men att vi nu ville ga hem med vara stenansikten innan vi blev stendumma :-) Mattias var dessutom sugen pa en sten-kare!!!

Vi kopte en bok som heter Children of Killing fields. Vid i stort sett varje tempel saldes massa saker, framst av barn. De salde bocker, vykort, armband, flojter, kalla drycker m.m. De ar ganska pastridiga och ganska manga. De kommer springande nar man stannar med tuc-tuc.
Nar vi tankade pa ett stalle kom en tjej fram till mig och sa "Give me candy". Igar nar vi akte till stan kom en liten kille med en baby pa armen fram och sa "Give med 1000 riel" (ca 1,50 sek).
Detta med barnen har inte varit sa patagligt nagon annanstans...
Men det galler inte alla, manga ar glada och nyfikna och praktiserar garna sina engelska kunspaker, "Hello, where are you from? Stockholm is capital of Sweden". De ar hur sota som helst och jag dromde att jag adopterade en!

image5
Dessa tjejerna ar pa Angkor Wat efter skolan till 18-19 tiden da pappa hamtar med moppen!

Vi tycker att det racker gott och val med 1.5dag i tempelomradet. Man blir trott av varmen och att ga i alla trappor. Sa imorgon 07,30 drar vi med buss till Koh Cang i Thailand.

David, stort tack for detta med bilen! Later helt fantastiskt, ar sa tacksam! Vi far losa det finansiella nar vi ses!
Mattias ar ganska sugen pa en mc tur nar vi kommer hem!

Sonny, vi tackar omgaende JA till inbjudan! Bara det inte blir ris!!! Ungsbakad falu och potatismos later som ljuv musik for oss! Vilken tid blir det?

Nu skall vi ga och shoppa lite, Siam Reap ar fantastiskt mysigt med mycket shopping. Dock ar det, och Kambodja overlag, lite dyrare an Vietnam.
Kram till Er alla fran THE FLINTSTONES!

Siam Reap

Hej Hej pa Er!

Idag blir det bara en kort halsning, efter tva langa igar!
Vi ar just pa vag till natt marknaden har i Siam Reap, vi anlande hit runt 13 idag efter batresa fran Phnom Penh. Batresan var ganska enformig, det var kallt pga air con och ute blaste det eftersom baten gick sa fort. Men vi formodar att det var ganska mycket bekvamare an buss, det ar mestadels bumpy roads har!!!

I eftermiddag har vi besokt det storsta templet, Angkor Wat, pa det enorma tempelomradet Angkor som ligger nagra kilometer utanfor stan. Vi skall dit hela dagen imorgon, var chauffor hamtar oss 05.00!!!!!
Tempelomradet byggdes under 800-1200 talet och lag efter storhets tiden begravd i djungel. Nu har man gravt fram de flesta byggnaderna, man aterupptackte dem pa 1800talet. Det ar enorma byggnader och varenda sten verkar vara praglad eller svarvad. Vi far skriva mer om det nar vi lart oss mer!

Krya pa sig kramar till Max och aven till M och I efter matforgiftningen! (Var var det ni at, Baggens?!)
Vanliga kramar till er andra!

Kambodja!

Hej kara vanner!

Da ger vi oss i kast med dagens ovningar. Det ar bitvis ganska tungt (kansliga varnas), sa jag tyckte att det fortjanade en egen plats.

Vi begav oss med buss fran HCMC kl 06,30 i morse. Den avgick punktligt och hae AC sa det var bra!
Det tog inte sa lang tid till gransen, 2.5h kanske och vagen var bra! Lite innan gransen kom en fran bolaget och sa att han kunde fixa visa till oss for 25$
Sallan sa vi, det kostar 20 vid gransen. Men han forsokte och skrattade lite. Vi tog dock inte erbjudandet, av ren princip sak.
Forsta delen i proceduren ar att stampla ut fran Vietnam. Dar fick vi ta vaskorna fran bussen, in i en byggdad, ga igenom sakerhetskontroll, passkontroll och tillbaka till bussen. Korde en lite bit och fick sedan ga ur igen. Ja, vi som skulle fixa visa sjalv. Majoriteten i bussen gick pa smilfinkens erbjudande. Har fick vi forst fylla i visa blanketten och lamna foton pa oss sjalva. Sedan skulle det stamplas in i passen, sedan betalade vi ( 20 $ och ingen muta behovdes). Sedan fick vi ga igenom passkontroll IGEN och lamna vara departure/arrival card (blankett) som sattes in i passen, och sedan halsokontroll med en blankett. Dessvarre lag vara vaccinationsintyg i bussen (har aldrig behovt visa dem innan) men om vi betalde 1$ var sa fick vi en OK stampel anda!!!
Sedan kom vi ut till bussen!!!
Akte till Kambodjas huvudstad, Pnom Penh. Vagen var bitvis ganska dalig. Har ar det mer tort och dammigt. Precis om sodra Vietnam. Kor gar losa langs vagarna.

Vi var framme och installerade pa forst basta guest house kl 14. Mattias ville att vi skulle gora de planerade utflykterna pa samma sag. Jag tyckte att det lat stressigt, men vi gjorde sa. Vi skall aka bat harifran till Siam Rep och den gick 06.00 sa antingen detta eller stanna en hel dag och natt till. Vi hogg en tuc-tuc forare och korde igang.
Forsta stoppet var skjutbanan. Har kunde man prova pa diverse vapen! Vi valde 38mm pistoler och fick skjuta ca 10 skott. Det ar en ganska tung kansla att avfyra en pistol maste jag saga!
Efter att vi skjutigt fick jag se min tavla och det var flera skott som var ganska bra om jag far saga det sjalv. Jag ville inte ha den med mig sa var chauffor tog den med sig! Ganska sott tycker jag!
Det var inga vidare cermonier dar ute, utan vi kom in, skot och sedan akte. Hade varit kul med lite mer info och kuriosa, men men!

Vi satte oss i den gul-rod-randiga vagen och akte. Detta lag en bra bit utanfor stan sa vi hade ju lite transportstrackor. Nasta mal var Killing Fields.
Jag antar att de flesta av er har hort mer eller mindre om Pol Pot. Det har varit lite tal om hans regim pa senaste i TV. En nutida komunismhistoria innehallande fruktansvarda folkmord i otankbar omfattning.
Man ville ha en sjalvforsorjande stat (efter att ha varit koloniserade) och det skulle man skapa genom att undanroja alla larda personer. Det var genom arbete pa landet som landet skulle ga framat.
Larare, advokater, munkar - alla tankbara skulle sorteras ut.
Killing fields var ett avrattningscenter. Man har oppnat stora antal massgravar och flertalet finns fortfarande ooppnade...Det kandes valdigt overkligt att sa hemska saker skett pa denna fridfulla plats, en skogsglanta langt ivag fran stades hets. Det var lungt, varmt och stilla. Faglar och insekter trivdes i traden. Det var forst nar man sag att det vackra tornet var fullt med kranium som allvaret gick upp.
Staten har latit bygga ett monument, ett hogt torn som minne over dem som avrattades. Tornet innehaller ett stort stort glassap dar skallarna ar travade i mangder och ater mangder. Vi kopte tva blommor och tva rokelser for att hedra offren.


Bakom tornen finns groparna efterde massgravar som ar oppnade. De hade vait 6 m djupa och vissa innehollflera hundra lik. De oppnandes -89. I marken stack kladtrasor fortfarande upp. Omradet var fullt med kratrar efter gravarna, man kan inte ens forestalla sig hur manga manniskor som legat dar...


Var guide berattade att man kunde avrattas genom elchocker, halshuggning, yxhugg eller att man slogs mot ett trad. Det var speciellt vanligt nar man tog livet av barn. Vid det tradet som anvandes lag tander pa marken...


Platsen var valdigt lugn och fridfull och det var svart att forsta dessa grymheter.

Men stor vordnad och respekt tittade vi pa platsen dar instrumenten forvarats, var vantrummet funnits och var busslasterna stannat. Dessa var idag bara markerade med skyltar. De hade forstorts i vredesmod nar regimen stortades.


Tillbaka i stan besokte vi S21. Det var fran borjan en skola och gjordes om till landets storsta fangelse under Pol Pot. Har fangslades och torterades mangder av manniskor som utgjorde "hot" mot ledningen av landet.

Manga av dem som satt har dog eller skickades till Killing fields for avrattning.

Man gick fasansfullt, kallsinnigt metodiskt till vaga och fotograferade alla fangar. Pa omradet finns byggnad A-C och de innehaller flera vaningar med bara celler. I flera av dem finns foton av 100 tals fangar. Vissa med glada uppsyner, andra misshandlade, andra gravt undernarda och andra redan doda.

Bilder visade tortyrmetoder som anvants, en stor tavla forkunnade de regler som gallt for de intagna, flera instrument och fotbojor fanns att se.

Trots att de som fallit offer har lidit ofattbart och att de inte fatt nagon begravning sa var aven detta en fridfull plats.
Det ar ofattbart, men jag kan inte saga att det gav mig kalla karar. Bara en kansla av trotthet och att man inte forstar. Hur har detta kunnat handa i nutid???
Hur kan man plaga och doda manniskor pa sa hemska satt?
Hur kan man doda sa manga under sa kort tid?

-Tyst minut-



Nu var klockan lite efter 18 och var tuc-tuc korde oss tillbaka. Efter lite mat gick jag hit och Mattias satt kvar med en gammal favorit, Beer Lao! Klockan ar 21.45 och vi aker 06.30 med bat via Tone Saple varldes storsta sjo, till Siam Rep for att se tempelomradet Angkor Wat.

Vi bor i natt for 10 $, det var det dyraste och lyxigaste pa det ganska enkla stallet. Man kunde bo i singelrum for 3 $!
Maten kandes lite halvdyr, jamfort med Vietnam. Jag at god, men stark, indisk mat.
Nu skall vi snart sova, och inna dess kommer vi att fundera pa vad det egentligen ar vi har sett idag...

Vi hors snart igen!
Kramar till Er!


Igar, Saigon...

...idag Phnom Penh. Far nog dela upp det pa tva inlagg, har varit med om sa mycket!
Vi lag alltsa inte pa stranden igar! Var i storstaden! Kom hem sent sa jag orkade inte skriva!
Men forst, tack for era halsnignar! Skont att hora att vara gryn mar bra och trivs, nastan hela tiden! (Tanker pa Mr Stubbe) Vi ar sa glada att ni hjalper oss med dem!

Igar borjade vi dagen med frukost, det blev frukt och yoghurt med musli, pancake, baguette mm. Frukosten ar det basta malet! Vi hade en svarm med cykloforare runt oss och bestamde oss for att hyra ett gang och aka pa citytour. Det ar ett behagligt satt att se sig omkring. Sa vi bestamde med en att vi skulle fa 4 droskor! Vi var i sallskap med Louise och Fredrik.
Forsta anhalten var The War Remant Museum. Dar kunde vi se helikoptrar, flygplan och bomber fran kriget. Det fanns aven en stor fotoutstallningn. Manga sarade hjaltar och manga sarade oskyldiga. Fruktansvarda bilder pa bomboffer. Man maste saga att USA hade en valdig fantasi nar det gallde att komma pa hemska bomber. Dem som sprande upp stora kratrar, dem som fick manniskor att smalta och dem som orsakade vansinniga missbildningar i generationer efterat...
Pa museet fanns aven en fangelseavdelning med autentiska celler och tortyrkammrar. Man kunde lasa om olika tortyrmetoder som anvants. Att lata en orm komma in genom byxbenet, att raka skallen och lata vatten droppa pa huvudet i fler timmar, att halla in vatten genom nasa och mun tills magen var helt full och sedan hoppa pa den, satta strom genom orsnibbar/genitalier/brostvartor etc etc...
Ord saknas....

Vi stannade sedan pa ett stalle dar man tillverkade saker av lack. Eller de ar av tra i botten men sedan omges det med flertalet lager lack. Hela processen tar 3 manader och ar valdigt vanligt. Man kan ha det som konstverk, vaser/fat och mobler. Det ar himla lackert, kanns lite som plast. Hogglansigt och i flera farger eller med monster. Faschinerade att veta hur de gor! Saljs pa flera stallen som souvernirer.

Vi besokte aven Independence Hall, antique market och lite andra stallen. Det var soligt hela dagen, men jag hade MV Body block och brande mig inte! Jag blev ju lite rod i nacken forsta dagen i Na Trang, och det sag forst rott ut igen men det var det inte! Fantastiskt bra produkter jag saljer :-)

Efter lunch och lite biljardspel for killarna sa gick vi till "skogatan". Dar kopte M ett par nya sandaler och en planbok. Fina och billiga! Tyvarr inte sa mycket damskor, bara sandaler. Vi gick aven en svang i de "fina" kvarteren dar Vercace och Louis Vitton hade sina imperium. Handlade inget dar :-)
Tittade efter vaska till lillebror, men bag var varre. Fanns nagra snygga men vi kopte ingen. Vi hittar nog nagon i Bangkok. Efter en lang dag i varmen och med en hel del promenerande pa eftermiddagen var vi bada helt slut. Vi at pizza pa kvalle, den var suveran, och Mattias kopte en (piratkopierad) bok om en man som suttit i fangelse i Bkk.

Vi gillade HCMC supermycket och man hade latt kunnat spendera 1 v dar. Sjukt mycket shopping! Men vi hade ju inte sa manga dagar kvar och ville vidare. Idag akte vi vidare till Kambodja. Det fanns ingen tur som gick via Mekong med bat, tyvarr, sa det fick bli buss. Men innan ni far hora om det maste jag lista Vietnam!!!

Du vet att du ar i Vietnam nar:
1. Det ar fler MC an bilar kring dig.
2. Trafiken foljer inte de system du ar van vid.

3. Folk bar kon-hatt i stor utstackning.

4. Saker bars ofta i tva korgar som hanger i ett ok.

5. Trottoarer anvands till sma gatukok.

6. Pa de sma gatukoken finns sma plastmobler som man sitter vid.

7. Folk har hjalm nar de kor MC.

8. Nar man kommer i kapp nagon kor man om.

9. Nar man kor om sa tutar man.

10. Nar man far mote tutar man.

11. Om man kor snabbt tutar man.

12. Det finns flaggor overallt, rod med gul stjarna.

13. Det ar skrapigt men stadas med 1800-tals kvastar.

14. Folk har munskydd.

15. Affarerna har oppet 8-23, ca.

16. Majoriteten av folket har flip-flopp eller andra sandaler. Ofta med sockar i flip-floppen!

17. Man bar ibland vantar trots 30 gradig varme.

18. Piratkopior av vaskor, klader, bocker, dvd och cdskivor saljs overallt.

19. Forratt och varmratt serveras oftast samtidigt.

20. Det ar varmt (soder) och billigt!


Ja.... Ungefar detta kollar du in for att veta om du ar i Vietnam!
Nu lamnar vi det for denna gangen!
Hej hopp!


Saigon - Ho Chi Minh City

Hej Hemma!!

Da har vi anlant huvudstaden. Det gamla namnet ar Saigon och det nya Ho Chi Minh City (HCMC).
Vi har inte sett sa mycket av den annu, kom vid 21 pa kvallen.
Vi har stralat samman med Hven folket pa ett riktigt fint hotell! Super skon sang, bra badrum, bra tv kanaler och forhoppningsvis slipper vi frukost :)

Imorgon formiddag skall vi ge oss ut och boka resan till Kambodja. Forhoppningsvis redan imorgon, men vi far se. Det kan mycket val vara en dags vantetid. Da dor vi inte, for som sagt, hotellet ar super!
Vi tankte aven hinna med att besoka krigs museeumet som finns har i stan.

Kvall var vi och at med Louise och Fredrik pa en liten restaurang har runt hornet. Jag och M at mexikanskt och vara vanner pizza. Det var gott och alla var nojda och belatna, samtliga langtade hem till sangen sa det blev en tidig kvall. Klockan ar 23,20. (Bara en parantes, jag hade kort kjol och linne. Det var bara skont! Det sager en del om temperaturen va?)
Mattias tittar pa fiskare pa Discovery chanel och jag har lanat vannernas barbara dator och sitter saledes brevid honom i sangen och skriver! Ar det lyxigt eller?!

Bussresan hit gick ganska bra, vi holl pa att bli avslangda i Na Trang (hemska tanke, vi var sa klara med det stallet) men avvarjde det sa vi kom ivag ordentligt.
Va?
Jassa ni vill veta mer om varfor vi holl pa att aka ut?
Ja det var det vanliga, Mattias slet och rev i inredningen och spydde i knaet pa chaffisen. Han var full som vanligt, M alltsa.....

Naaaa, sa var det inte!!!
Vi hade satt oss tillratta och skotte oss bra. Svenskar som vi ar, skotsamhet ar vart valsprak.
Da kommer en kvinna fran bussbolaget och hon viftar med en biljett, som inte ar varan, och anklagar oss for att bara ha betalat for sitting-bus. Och vi har ju naturligtvis betalt for sleepingbus och vi har dubbelkollat 3 ganger att vi ar pa ratt buss. Men hon gav sig inte, och blev ganska arg pa oss. Hon hade minsann raknat alla och det maste vara vi som gatt fel. Hon fick inte ihop det med antalet folk och biljetter annars.
Vietnameser eller Asiater overhuvudtaget ar itne kanda for att bli hogljudda men hon sa mycket hogt till oss
GET OF THE BUS P L E A S E . . .
Vi kravde att hon skulle hamta alla biljetterna, man lamnar namligen fram sin biljett nar man gatt pa.
Bland dem visade vi var biljett, att det inte alls var den hon tyckt upp i nasan pa oss.
This is our ticket, sa M.
Are you sure, sa hon
Absolutly.
Da bara gar hon och borjar hacka pa nagon annan. Och efter bara en lite stund hittade hon ett vietnamesiskt par som var syndarna!
Get of the bus - pha, get of my back!!!!

Mer har det inte hant idag. Igar var det bara slappe. Dock lag vi inte pa stranden. Blasten och molnen gjorde det for kallt. Trist. Vi satt pa Sailor Club och laste nastan hela eftermiddagen. At kvallsmat pa ett annat trevligt stalle och akte sedan hem och packade. Fangade en gigantisk kackerlacka pa var toalett. Jag var chockad, har nastan aldrig sett sedana live. Den var super acklig, sprang fort som attan. Vi fangade den under en lite hink som vi kilade fast mellan vaggen och toastolen. Vi ankrade den med en av rummets inneskor. Ha ha ha, undra vad staderskan tankte nar hon hittade det arrangemanget idag???

Vad har ni for vader hemma? Det ar inte SNO va?
Varfor skall Stubben till Getingarna? Det gor mig ju nyfiken!!
Anneli, du maste beratta vilken hast du far pa tisdag! Om jag inte raknar fel sa kommer jag att ha den nar jag kommer hem. Vi kommer hem den 3 mars vid 12 tiden istallet for den 2 mars pa kvallen. Vi flyger med Cathay Pacific hem ocksa, over Hong Kong och London. Det ar pa dagen 3 veckor tills dess. Vi har, som ni vet, varit lite besvikna pa vader, vaskor och sjudkom. Men ni borjar det goa! Varme!
Karro maste ju ha kommit hem fran Italien nu! Alla ben i behall? Du har fort en tynande tillvaro har inne, nu vill vi ha rapporter! Fast du kanske inte far Nova fran mamma! Hon verkar ganska fast!
Och Tjorvens vakter? Finns ni har inne? Hur mar det lilla livet?

Sa trevligt det lat med korvgrillning! Det vill vi garna gora nar vi kommer hem! Mums!
Ta hand om er! Hors snart igen!
Kramar!

Fran en annan del av varlden...

.... som inte syns fran fonstret pa Kustvagen i Asmundtorp!

Har inte hant sa mycket sedan sist. Vi skippade den beromda hotellfrukosten idag ;-)
Tog istallet pa Sailor Club vid havet. Dar at vi kvallsmat igar ocksa. Det var sa gott igar att jag glomde allt negativt med Vietnam!!! Och i morse blev det minipannkakor till mig och french toast till Herr Nilsson. Det var mycket gott! Jag hade inga problem med att forestalla mig alla och en var som foljer oss har i var sin stol dar pa terassen. Blickandes ut mot den alltid lite dimmiga horosonten. I horisonten syns toppiga berg och verkar ligga omlott. Det narmaste av dem har bokstaver a la Hollywood som bildar "VINPEARL".

Idag var det inte lika blasigt men vagorna var minst lika kraftiga som igar. Vi har gatt en svang och konstaterat att det ar oppet pa betydligt fler stallen idag. Men det ar inget som lockar. Far bli bechen sen. Det ar dock lite molnigt. Bra, naturligt solskydd!

Eftersom jag inte har sa mycket mer att beratta ville jag klargora nagra saker!

1. Vad boken skall handla om har vi ingen koll pa! Det var ni som sa att jag skulle skriva en! Men "En annan del av livet" lat bra!
2. Trots att vi har alcogel bade i flytande form och pa vatservetter har det inte varit tillrackligt eftersom vi anda fatt i oss skit!!!
3. 1 par langbyxor.... HA HA HA, ja det forstar jag att du undrar over! Men det var min packlista! Mattias hade ingen egen packlista! Han ar inte sa list-fixerad som jag ar! Men vi har varsina par!!!
4. Saronger, ja det anvander vi bada. Mattias halsar att han inte spratter runt pa stranden som El Macho i den! Den gar bra att bara ligga pa, istallet for att slapa med sig tunga badlakan som aldrig torkar!!!
5. Attiralj, stod tillsammans med rak- och innefattar rakapparat och laddare. (Ja jag skrev upp vissa saker at Mattias sa han inte skulle glomma dem!)
6. Sovmask. Det ar mycket riktigt en mas som vill sova, alltsa jag sjalv! Eller sa ar det en sadan man har framfor ogonen pa flyget, nar man vill sova! Har inte anvant den annu dock.

Sa, nu skall vi betala och ga. Igar pa Internetcafet kostade det 4 000 VND/h ca 1,50 SEK. Vi satt ca 30min och skulle betala 2500 VND. 500 finns nog inte (iaf inte i hans kassa) sa vi fick en 2000 lapp och 2 godisbitar tillbaka pa var 5000 lapp!!! Sadant skulle du ha hemmavid Moster!!!

Hors fran Saigon imorgon kvall!
Kram!

Na Trang

Hej pa Er!

Nu har vi kommit till kuststaden Na Trang.
Kom hit lite efter 06.20 idag, bara lite efter utsatt tid. Bussen var inte lika bra som forsta sov-strackan, inte lika bekvamt. Jag fick sova en del men det var varre med Mattias.
Nar vi kommit av skulle vi leta hotell. Folk var uppe, det var ingen fara. Men daremot var det fullbokat nastan overallt!!! Happy (Fucking) New Year!!!!
Vi tog MC taxi som korde runt oss och letade och vi hamnade ca 5 min utanfor centrum. Det ar inte sa farligt men dyrt, 25 $ for ett riktigt daligt hotell!!! Men det ar en sang och det ar en dusch, sa vad mer kan man begara?!

Nar vi checkat in pa hotellet, dar ingen kan engelska mer an deras son som ar ca 14 ar, sa var det dags for frukost. Vi fragade vad de hade och de hade inte sa mycket pga av happy (fucking) new year. Ok tankte vi, da far vi ta det sen. Men killen kom tillbaka och bad mig skriva ner vad vi ville ha. Sa jag skrev:
Baguette
Fruit
Yoghurt
Orange juice

Efter en lite stund fick vi:
2 jattestora tallrikar med nudlar
1 tallrik med nagon pressad sylta, dagen till ara upplaggd som en stjarna
1 bauta stor rispastej a la 1.5kg Gron till fargen.
2 frusna yoghurtar
1 tallrik med apelsin och appleklyftor
4 stark ol
2 glas med is

(Jag vet att du skrattar nu!)

Vi at lite nudlar, frukten och Mattias smakade lite pa syltan och gron-klumpen. (Nu skrattar du igen!)
Det var inte gott! Eftersom vi ar tva valuppfostrade personer som vet hur man for sig ville vi inte sara kocken. Sa vi spolade ner lite i toaletten!!! (Ramla inte av stolen av skratt!!!)
Ni skulle varit med helt enkelt!

Sedan tog vi en taxi in till centrum och bokade resan till Saigon. Pga av Happy (fucking) new year var det fullt imorgon. Vi var inte sa positiva till landet vid detta laget och ville harifran, men vi fick plats forsta mandag morgon. Jaja, det kan val vara bra det ocksa. Sedan gick vi och at pa en lyxig strandrestaurang. Det var valdigt gott!

Stranden ar laaaaaaang och ganska bred. Vid vattnet sluttar det valdsamt nedat och enorma vagor uppstar. Det blaser mycket , men det ar ganska skont for det gassar pa mitt pa dagen. Vi lag pa stranden ca 1h idag. Sedan vagade vi inte mer och vi ar i hyffsad form nu ikvall!

Klockan ar nu 18.16 och vi tankte ga ut och ata. Men pga av happy (fucking) new year ar allt stangt och det ar som en spokstad! Efter att ha skrivit till er beger vi oss ner till standpromenanden for att ata. Mattias har ny uppsydda shorts + skjorta och jag har ny kjol + gammal troja :)
Imorgon blir det lite strand och slappe. I natt skall vi sova gott, sangarna ar 100 ganger skonare an de pa bussen och de i Hoi An tillsammans!!!

Hur gar det for er dar hemma? Fler som har varkanslor? En dag har i veckan hade bloggen 20 unika besokare! Vi vet vilka ca 10 av er ar, men resten da?! Smygare!!!!
Forrsten, maste ju uppdatera er om sjukdommarna. Jag har nu aven traningsvark i magen pga allt hostande igar, hostar fortfarande lite men ar ganska bra. Blir tappt nar jag ligger ner. Herr Nilsson har sin forsta tablettfria dag idag. Nu innebar ju inte det att huvudvarken ar borta tyvarr. Men mycket battre! Vi var som sagt ganska negativa i morse, men nu ar vi med igen!

Ta hand om er! Hors snart!

Ps, Varnade er for Tjuv-Nova! Hon ar hopplos och blir varre for varje gang hon lyckas sno nagot. Var gissning ar att nasta byte ar nagot djupfryst pa tining! Se upp!!!

Hamtat klader, vantar pa avgang!

Hej halla!

Nu har vi varit och hamtat mesta delen av kladerna. Bara mina pyamasbyxor och Mattias shorts kvar.
Pa det hela taget ger vi henne 8/10 poang.

Idag har det varit sol och bla himmel! Da blir det snabbt valdigt varmt!
Vi har strosat omkring lite planlost. Har ju checkat ut och aker ikvall. Kl ar 14,00 nu. Skall vara pa resebyran 17.30.
Vi ar fortfarante inte bra. Mattias hade nog feber i morse. Har ju atit tabletter flera dagar nu, vet inte hur lange man kan gora det???

Igar kopte vi gongongen! Den ar sa fin! Och hon monterade isar stallningen sa den tar inte stor plats!
Men vara vaskor ar anda fulla.... Det blev 3 kassar hos skraddaren....
Skulle kopa en vaska till LilleBror, men vi har inte hittat nagon bra annu.
Vi har ju flightbagarna runt ryggsackarna sa dar kan vi stoppa massa saker :-)

Mer roligt har tyvarr inte hant. Aterkommer med mer kraft imorgon! Kommer till Na Trang 0600 var det sagt. Far se vad det innebar i verkligheten!
Kram kram!

ps, S-damerna... HA HA HA HA!!!!
ps, ang Gbg, sa ar det i LA med. Men har i Vietnam ar det lungt! Barnen ar ute och leker som vi gjorde som sma.
ps,  fick igar 6 myggbett pa handerna nar vi at kvallsamt. Mattias inget....

Uppe igen, pa darriga ben!

Hej hej!

Da borjar vi antligen kanna oss lite battre!!!
Igar gick vi och at frukost vid 10 tiden. Baguett med tva stekta agg, apelsin juice och lite pannkaka.
Var helt slut. Gick hem och lade oss.

Vaknade 14,20 pjuuu, hade bestamt 15,00 med sommerskan! Kom dit och fick se pappas skjortor. Perfekta! Sedan visade hon knabyxorna och jag tyckte att de sag konstiga ut. For korta och for breda. Men Mattias stammde in i hennes overtygelse om att sa skulle de se ut sa jag kopte det.
Sedan visade hon mammas jacka, vilken hon gjort korta armar pa. Sa det fick hon andra till 3/4 dels. Sen tyckte jag att den kandes kort, men hon har ju utgatt ifran matten sa langre hade nog sett konstigt ut. Vecken pa framsidan var dar de skulle i alla fall.
Sedan visade hon kjolen, och jag tyckte att aven den sag kort ut! Men hon visade att de skulle ga lite endanfor knaet sa det ar val ratt. Vasten daremot sag lang ut!!! Jag tyckte pa bilden att den sag ut att sluta under bysten, men denna var langre. Byxorna sag bra ut! Stickningen dar framme fanns pa plats precis som pa kjolen. Det lar inte bli som om du kopt dem fran katalogen, men det kanske man inte forvatnat sig? Jag tror nog att du skall kanna dig nojd! Mojligtvis att hon gjort det lite stort, hellre det an for smatt. Men jag vet inte, det kanske sitter perfekt? Vi far se helt enkelt! Det ser bra ut tycker jag, pa det hela taget. Svart bara nar man jamfor med en bild!

Mattias skjortor satt bra, hans shorts var inte klara. Min kjol satt bra, klanningen satt bra men vi kom overens om en andring. Vad jag menade med "asymetrisk nertill" hade blivit en slags frans a la Fru Flintstone!!! Sa den fick hon klippa bort.
Mina byxor behovde ocksa rattas lite lite.
Vi gick en runda och Mattias kom pa att han nog ville bestalla en kavaj. Och jag kom pa att jag nog ville ha nagot mer. Sa vi gick forbi igen pa vagen hem, Mattias bestallde en brun manchester kavaj och jag en kjol (nu var vi overens om vad asymetriskt ar) och ett par fin byxor i kritstrecksrandigt. Det skulle kosta oss ytterligare 80 $

Sedan gick vi hem, helt utpumpade. Klockan var runt 17. Vi fick en inbjudan av hotellet till traditionellt nyarsfirande, men vi orkade inte ta oss ut. Lag ock sov och vaknade lite, sag pa tv (en jattebra filmkanal), sov igen. Vaknade vid 06.30 i morse... At vid 10.00 dvs 1 dygn sen senast. Med lite mat i kroppen och en rosa varktabellt borjade vi sakta atervanda till livet.
Jag har traningsvark i ryggen efter allt nysande och hostande igar. Jag far fortfarande ta nasspray, men ar pa det hela taget ganska bra. Var otroligt matt innan. Mattias hade nog lite feber igen, eller jag vet inte. Varm var han i alla fall. Sa han ligger kvar pa rummet. Snyter sig och hostar omvart annat. Men helt klart battre!

Vi at lite middag innan och det blev fisk. Gott tyckte vi bada!
Manga stallen ar stangda idag eftersom det ar nyarsdagen. Men hotellet sager att en del kommer att oppna ikvall igen sa vi skall ta en tur da. De brukar oppna runt 8,00 och ha oppet till 21-23 tiden!!! Snacka om langa dagar! Och oftast 7 dagar per vecka. Sa jag forstar att de vill ha lite extra hollyday nu nar de far mojlighet.

Imorgon skall vi till skraddaren igen och sedan aker vi pa kvallen!
Skall kolla lite hur vi gor med visum till Kambodja. Maste ha det innan vi aker pa Mekongfloden. Aker man via landsgransen sa koper man det dar. Kan vara bra att kolla det reda nu sa vi ar forberedda!

Nu ar klockan 16.34 och jag har en engelskman brevid mig som haller pa att driva mig till vansinne!!! Han hoppar oavbrutet med benen samtidigt som han skriver frenetiskt. Jag mar lite illa av det med benen och far tygla mig for att inte sla honom pa laret! Far ta pauser och titta till hoger, ut genom fonsteret for att inte tappa besinningen!

Under tiden har i Hoi An har jag last ut "En ovantad semester" av Maryan Kees. Den var mycket mycket bra! Tack Annika!

Japp, da aterstar for mig att surfa lite om visum!
Kram till er alla!!!

Holl pa att glomma...

Special halsningar till farfar natruligtvis!
Har finns bade fiske och jordbruk som han hade tyckt varit intressant att se!
Halsningar aven till farmor som hade gillat deras fantastiska hantverk.
Aven en kram till Mormor Ruth!

Sjuka i Hoi An

Hej kara vanner!

Det ar sa roligt nar ni ger er tillkanna en efter en!
Kul att roa nagon! Bloggen ar en kombinerar resedagbok som jag sjalv vill spara sedan. Man glommer sa snabbt nar man kommer hem.

Igar blev det inget skrivet, det berodde inte pa sjukdom i pekfinget utan pa att en vietnames lagt sig tillratta for att sova framfor hotellets 3 datorer nar jag kom ner 24,00 igar. Jag overvagde en stund att kliva over honom  och stalla stolen lite pa sned mellan skrivbordet och hans huvud. Men det sag ut som om datorerna var avstangda sa de tyckte nog inte att man skulle anvanda dem sa sent :-)

Som rubriken anger ar vi lite krassliga. Hade borjat kanna det redan nar vi lamnade Hue. Mattias i synnerhet. Sa igar nar vi vaknade var det samre. Jag har snuva (tack Gud att jag packade nasspray), ont i huvudet, ont i skinnet och ont nar jag ror ogonen... Bla, men inte sa farligt. Varre ar det med Herr Nilsson. Han har formodligen haft feber av och till sedan Hue. Natten till igar vaknade jag av att han skakade hysteriskt och i natt fullkomligt badade han i svett. Huvudvark pa det sa klart. Och vara Ibumetin har borjat ta slut sa igar var vi pa jakt. Mattias kan inte ata vilka tabletter som helst da han blev vansinnigt allergisk mot Paracetamol nar han var liten.
Ibumetin fanns inte i apoteket har, men nagot som hette Iboprofen. Med innehallsdeklaration pa vietnamesiska och en farmasept (hur stavas det egentligen?) som inte riktigt forstod att det var viktigt att det INTE inneholl den substansen. Ok, vi vagade inte chansa utan kontaktade Dr Sonny som snabbt kom till undsattning. Det ar helt ok att ata den medicinen. Sa vi kopte ett paket, inneholl skitmanga natrurligtvis och kostade 200 000 VND. Lite halvdyrt, men vad skulle vi gora? Har dock inte provat dem annu, tog de sista av vara igar kvall.

Igar efter frukost gick vi pa en tur i city. Det ar verkligen sa mysigt har och absolut bast hittills.
Det ar nu bestamt, jag stannar har pa en innergard med lite juice, block och penna. Temperaturen ar sadan att du precis kan ha kortarmat, shorts och sandaler. Sa jag stannar och skriver en bok. :-)
Kan ni hjalpa mig att komma pa vad den skall handla om?

Vi gick som sagt genom staden, delar av den i alla fall. Det rader febril aktivitet med forberedelers infor nyar. Om jag inte missuppfattat det hela sa ar det rattans ar som borjar. Alltsa, samma som i Kina.
Igar sag jag en fantastisk gonggong i brons som jag tanker kopa! Sjalva bronsplattan kostar 11 $ och stallningen 4 $. Den har ett vackert graverat monster pa framsidan som ar blankt jamfort med den gron bruna bronsen. Jag vill ha den som prydnad!!! Lite problem att fa hem stallningen, far den skruvas nog inte ihop sa latt. Inte som IKEA lixom! Men det gar bra. Jag far bara den i handbagaget.
Efter bara en stund pa stan ville Mattias ga hem och vila. Stackarna, han var verkligen inte sig sjalv. Jag fortsatte sjalv och det var som sagt mysigt. Inte alls sa skitigt. Mycket barnforsaljare dock. Kopte vykort av en igar, 8 ar gammal kanske. Varsta forsaljaren redan nu. Undra om de inte gar i skolan? Nu ar det nog i och for sig lov i ca en vecka.

Jag hittade en skraddare som verkade sympatisk, prisvard och kunde bra engelska.
Forsta uppdraget var mammas linneklader! Hon var med pa noterna och studerade monstret. Noterade vecken pa jackan etc. For hela uppsattningen, 4 delar, betalar vi mindre an vad bara jackan skulle kostat i Sverige!
Jag var orolig att det skulle vara svart for henne att sy utan att prova. Da fragade om hon min mamma han sy. Ja sa jag. "Dont worry, hon kan klippa lite och sy in om det ar for stort." Dont worry!!!
Sedan var det pappas saker, 2 skjortor och 2 byxor. Matten jag fatt med var precis dem hon efterfragade!!!
Hon ville ge mig ett pris pa 150$ for allt detta.
Men da sa jag att gor det priset var hon tvungen att ge mig en skjorta till! Efter lite raknande och en klapp pa min kind sa gick hon med pa det! Alltsa va 1000SEK. Helt otroligt!

Efter att vi atit middag gick vi dit igen for att bekrafta tygvalen jag gjort. Ville ha Mattias rad. Sa bestallade aven han 3 skjortor och ett par shorts. Jag bestallde en klanning, en kjol och ett par byxor. Det kostade 130 $ Vi skall dit idag vid 15 och prova. Vi var dar vid 17 igar, sa snabbt de jobbar! Och med helgdag och allt. Det ar rod dag 6-10 feb.

Det ar nog allt vi skall gora idag. Aven om vi kanner oss battre och Mattias har sovit fran 18 igar och sover fortfarande, 07.51, sa behover vi hamta lite krafter. Det blir nog bara lite mat och pa sin hojd en promenad pa stan.
Ja, ni laste ratt, klockan ar 07.51. Jag satte mig har ca 07.00!
Man bli obehagligt morgonpigg pa semestern. Sovmorgon innebar att jag sover till 8-9 tiden! Och da far jag anstranga mig!

Som sagt sa ar temeraturen valdigt behaglig har, skont nar man ar lite dalig att det inte ar for varmt! Pa fredag kvall 18.00 aker vi vidare till badorten Na Trang. Dar blir det sol och bad. Maste aka fran landet 14 feb och da vill vi ha ca 2 dagar i Ho Chi Minh City, det ger oss tisdag. Sa vi far aka pa mandag eller tisdag fran Na Trang.
MC turen i bergen hoppar vi over, har sett en del berg redan :-)
Sa blir det troligen bat pa Mekongfloden till Kambodja. Vi kommer nog inte att aka till kusten dar, horde av vara svenska vanner att den inte var sa bra. Sa det blir Phnom Penh och Siam Rep. Aterkommer om det!
Det beraknar vi skall ta ca 7 dagar. Sedan planerar vi att besoka paradis on i Thailand aterstaende tid. ca 8 dagar. Och tva dagar i Bkk pa slutet. Aker hem vid 16 tiden den 2 mars. Sa snabbt det gar! Vi trodde nog att vi skulle fatt varme lite tidigare. Det trodde Vietnameserna ocksa, de ar chockade over kylan. Aven har nere.
Vi trodde inte heller att vi skulle stanna sa lange i Hanoi och aven har blev vi lite strandade pga att bussarna inte gar. Sa jag ser hur solsemesterdelen krymper!!! Ar fortfarande vitare an vitast! Kommer val hem sa ocksa, sa ni har ingen solbranna att vara avis pa :-)
Ja ja, det blir nog bra. Vi ar nojda hittills!

Har i Hoi An blir det mork tidigare. Redan vid 18-19. Det ar mulet och har varit hela tiden. Inget strandvader alltsa.

Sa spannande saker som hander dar hemma! Nova - senapstjuven, och tradgardsintrigerna i A-torp! Spannade att komma hem och se vad som blir av det!
Stort grattis till The Windh hastarna som ar sa duktiga pa att springa!
Nar ar nasta lopp?
Marit - jag har inte glomt dig! Det narmar sig den dagen jag inte fick glomma :-)
Britt-Marie, vi gladjer oss att du med kan kommentera vara aventyr! Sonny ar allt bra att ha!!!
Tack till er alla for era halsningar! Sa roligt att lasa!

Nu skall jag ga upp och se om han ar redo for frukost!
Manga kramar!

Lamnat Hue, anlant till Hoi An

Hej vanner!!

Nu ar det mandag kvall 19.51. Jag ar sa trott, vi gick upp vid 7.30 i morse! Och som ni vet lamnade jag inte datorn forran 02.30 igar... Sa nu ar det laggdags!

Pa dagen idag var vi i Imperial City, ett stort omrade byggt for en gammal kejsare :-)
Otroligt tjocka murar och vallgravar i tva omgangar. Fina tempel och vackra skulpturer/statyer. Vi var dar i ca 2 h och akte sedan cyklo i den stadsdel som ligger innan for den forsta muren. Det var mysigt!
Vid 11,30 var vi tillbaka pa hotellet, packade ihop och checkade ut. Kopte lite proviant och akte bussen 13.30. Turen gick genom bergen och naturen var oerhort vacker! Kusten pa ena sidan och berg/djungel pa andra. Inte massa skrap utan orort.
Efter att vi kort nagon timme stannade vi akut och tvattade bussen :)

Vi kom fram till Hoi An 17.40. Har ar mycket renare, mer civiliserat och valigt mysigt. Vi har sett solen for forta gangen!!! Jag fragade nu receptionisten om hur varmt det varit idag och hon sager 25 grader och att det ar 20 grader nu. Vi far se imorgon, ikvall ar det i alla fall varmt. Forsta gangen vi satt ute pa kvallen!!!
Vi at pa ett mysigt stalle vid vattet. 4 glas apelsin juice (farsk naturligtvis) 1 forratt (brod med tomat och vitlok) 2 varmratter (Hotpot, en soppa som kommer in kokandes pa bordet. Den har kol i mitten av grytan och fortsatter koka.) Det blev 195 000 VND. 16 000 VND = 1 $. 1$ = 6,5 SEK. Vi gav dem 200 000 VND :-)

Hoi An ar kant for sina skraddare och det ser lovande ut! Vi har gatt forbi dussintals! I morgon skall vi ta itu med vart uppdrag och aven bestalla lite till oss sjalva. Det ser riktigt fint ut, undra hur priserna ligger.

Den 7 februari ar det nyarsafton och inga bussar gar. Vi tyckte att det var for tidigt att aka till Na Trang pa morgonen den 6 sa vi har bokat oss pa kvallen den 8;e, resan tar 12h. Vi far se hur vi kanner imorgon. Vi hade egentligen velat ha nagon mer dag i Na Trang (sol och bad) men vi maste lamna landet efter totalt 15 dagar. Vi far titta pa det imorgon!

Detta hotellet ar det skabbigaste hittills. Vi betalar 12 $/natt och ingen frukost ingar. Men det ar anda helt ok, vi har bokat 2 natter till att borja med. Har i Hoi An ar det mycket mer turister och vi hor ofta svenskar. Det har vi inte gjort tidigare, mest britter och australiensare.

Vi hoppas att det gar bra for springaren ikvall, antar att forberedelserna redan har borjat. Klockan ar ca 14 hos er.
Fick en rapport fran Tjorven att hon ligger i soffan och myser :-) Gottegrisen! Hon hade gillat det har, massa sopor/matrester att rota i!

Kram till er alla! Hors imorgon!
(Haller tummanra for de stirriga 2;orna! Minns inte hur det var om jag skall vara arlig!)

Hue: DMZ och Hvenfolk!

Hej pa er!

Nu ar det jattesent, 01.52 natten till mandag. Skall forsoka att halla mig lite kort, men det brukar ju inte ga sa bra!!!

I morse gav vi oss av till Demilitary Zone med buss. Frukosten som ingick var fattig, och jag som inte at igar!!!
Vi akte forbi tva monomuent, ett for den lokala gerillan och ett for de kvarvarande fruarna och barnen. Kandes inte sa speciellt.
Det forsta stoppet var Vinh Moch tunnlarna. Ett tunnelssystem dar folk levde i upp till 6 ar under kriget!!! Pa vissa stallen kunde jag ga rak lang, andra inte... Tunnlarna var i tre nivaer, med BB, vapenforrad etc. Helt otroligt!
Efter det blev det lunch, jag at fisk med tomatsas och ris. Det var sjukt gott! Jag som inte gillar asiatisk mat!! Mattias at kyckling med citrongras och ris. Det var ocksa gott, sa han, men inte sa starkt ;)
Efter maten akte vi till starten av HoChi min trail. Vilket inte alls var en jarnvag som jag inbillat mig utan en vag som var val dald fran luften. Den anvandes under kriget for att frakta mat, vapen, dokmnet mm. Att cykla (!) tog 3 manader och att aka med motorburen trafik tog 3 v. Leden gar via Laos och anda ner till Ho Chi Minh.
Vi sag inget av sjalva vagen, bara infarten och bron. Inget speciellt, men fachinerande historia.
Vi hade en guide och hon pratade forhallandevis bra engelska men det var mycket som var otydligt.

Vi akte vidare upp i bergen och fick hora om hur amerikanerna befunnit sig pa hoga berg och spanat ner i djunglen, hur de attackerat med gifter som fick loven att falla av sa att de skulle se dem som gomde sig i djunglen. Vi sag stora risfalt som tidigare varit bombade omraden. Nar man horde det sa slogs man av att det inte vaxte nagra trad pa dessa enorma omraden... Allt har varit sonderbombat dar.
Vi avslutade med ett besok pa en amerikansk krigsbas ( Khe Sanh) med lite helikoptrar och annat pa ett museeum.
Det samlade betyget var att det var bra men att vi vantat oss mer och att bussturen var lite val dryg. Dock blev vi bada inspirerade att lasa lite mer om kriget. Fantastiskt att Vietnam kunde vinna mot USA! Det maste vara enda kriget USA forlorat???

Pa eftermiddagen gick vi och vilade lite grand innan vi gick ut och at. Nar vi skulle bestalla dessert sager Mattias "Det har ar helt sjukt, jag kanner dem". Och in pa restaurangen knallade vanner fran Hven!!! Louise och Fredrik Tigert som ar ute pa lang-lang resa. (Nov 07 - juni 08)
Vi hade sallskap fram till nu och delade planer, minnen, tips och lite skvaller om on :)
Det var hur trevligt som helst och vi har lite samma rutt framover och kommer med all sannolikhet att sluta upp igen! Tack for en trevlig kvall!!

Imorgon skall vi titta pa Imperial City ( Samma principer som Forbjudna Staden i Beijin, mer info kommer) och forhoppningsvis aka Till Hoi An kl 13,30. Vi missade att boka var plats idag sa vi hoppas som sagt att vi kommer med. Det skall nog ga, manga kliver av i Hue nar de kommer fran Hanoi.

Ser framemot frukosten imorgon, baguett samt yoghurt med farsk frukt!! Mums blev ju snuvad pa den i morse!
Tack for era halsningar, kul att ni laser och gillar! Tyvarr inga bilder annu, det ar redan sent!
Skont att hora att allt gar bra med vovvs, da kan vi vara lugna!
Har inte sett nagra hastar idag heller, men en gris och Mattias sag ytterligare 3 i burar lastade pa en moppe!
Vi haller sjalvklart tummarna nar Jeremihe och Julia wind-ar fram! Spannande att han bedoms ha segerchans!!! Hall oss uppdaterade!

Solen gar upp ca 6,30 och ner vid 21-21,30.
Kram till er alla!

Hue!!!

Hej pa er!!!

Nu leker livet, den sista vaskan kom ikvall!!!
Mattias var pa flygplatsen och hamtade den.
Det kanns helt otroligt att de kommit fram genom denna djungel av papper och hantering.
Ett exempel, nar vi var i Bkk sa anmalade vi direkt vaskorna forsvunna. Sedan at vi, mejlade och sov lite. Innan vi skulle resa till Vietnam sa skulle vi kolla om de kommit. Fick vi ga till en "viktig dorr" dar det stod en barsk vakt (kvinna, ganska vanligt). Vi fick forklara vart arende och visa pass och rapporten. Hon visade det for en annan barsk vakt 5m in i en korridor. Han nickade och vi fick komma in. Dar fick vi skriva nam, datum och passnummer i en bok medan vakt nr ett gick tillbaka till dorren. Vakt nr tva satt bakom skrivbordet. Nar det var korrekt fick vi ga igenom och komma in till kontoret dar vi kunde fraga om vaskorna... Som da inte kommit!!!
Tank nu att vaskorna skulle lamna orginal destinationen, och forst till en adress i Hanoi och sedan en till i Hue!!! Forstar ni sa manga som har skrivit pa papper och godkannt detta? Ar forvanad att det gick. Men det tog alltsa 3 samt 4 dygn...

I natt har vi akt buss. Lamnade Hanoi 20,15 igar. Lite forsenade och det uppgavs bero pa trafiken, vilket jag inte har svart att tro!
Bussen var en "sleepingbuss" och jag har aldrig sett nagot liknande. Istallet for sitt-saten sa har den liggsaten i tva vaningar. Bussen ar som en vanlig i storlek. Vi tog langst bak dar det var 5 baddar i bredd. Vi tog vaskorna med oss in da jag last om ett par som blivit besulna under pauser. Man har da letat igenom vaskorna nar det varit i bagaget! Na, det ville vi inte riskera och jag hade alla vaskorna vid fotterna och nagra omtaliga saker ovanfor huvudet. Det gick bra!
Ang baddarna da...
Ar man lang, tjock, bekvam, sjuk eller har barn skall man anvanda ett annat transportmedel eller be om king-ultra-queen-maxi-size. Sangarna ar anpassade efter vietnamesiska matt och dessutom lite kompakta da det ar for resa. De var ca 60 cm breda och 2m langa. Man fick en hard men bekvam kudde som horde till satet och satt fast med kardborre samt ett tunt tacke. Vi sov med alla kladerna pa. Vi fros om fotterna de forsta timmarna men fick sedan upp varmen och madde hur bra som helst! Vi fick grannar pa tva av sangarna men inte den i mitten.
Resan tog 14 h och 11,15 var vi vid var destination. Chaufforen har under tiden tagit ett par pauser, vet inte hur manga 3 st kanske. Vagen har varit helt ok. Lite ojamn bitvis men inget som storde oss.

De sista timmarna var vi vakna och fallde upp stolarna nagot. Vi passerade landsbyggden med sma byar.
Den vanligaste formen av hus ar "tub-hus" som bara ar nagra meter i fronten men otroligt djupa och med flera vaningar. De har ofta bjarta farger och ar utsmyckade med pelare och balkonger i betong eller metall.
Pa landet ar det gront och frodigt. Banantrad och palmer men jag har aven sett nagot som ser ut som pil. Det ar vanligt med azalea och sma citrustrad.
Vi ar nara kusten och vattendragen ar manga. Dessa utnyttjas for att bevattna risfalten. Dessa ar distinkt markerade i hojdnivaer och med sma vallar. Risfallt skall vara mycket blota.
Vissa av husen ar prydliga i sin slitenhet medan andra ar sa skrapiga och elandiga. Jag undrar om de verkligen behover se ut sa. Beror det pa fattigdom, att man inte bryr sig eller vad? Vissa stallen ar ju som sagt fina?
Andra ar skrapiga och lappade och lagade med preseningar, bradbitar, rep och vad man har hittat.
Pa gardarna ser man ofta oxar. Smala med en puckel pa. Honor ar vanligt. Ibland ser man hundar. (Sag inga gatuhundar i Hanoi, bara nagra kedjade och nagra med klader).
Har inte sett nagra hastar annu.
Allt pa landet ar ganska dammigt och det ar ett rott dam. Marken ar av rod lera.

Nar vi kom till Hue, som ar Vietnams gamla huvudstad - en kejstarstad, sa tog vi in pa det hotellet bussen stannade vid. Det var valdigt fint med satelit tv (vi tittar pa discovery planet), fritt internet, badkar, balkong och frukost. Det kostar 18 $ for rummet per natt, samma som Sunny Hotell. Men detta ar finare! Forra hade inte fonster... Detta heter Thai Bin Hotell II, det finns ett till!
Pa rummet duschade vi, sa underbart att ha sina egna pinaler! Jag hade aven rena klader vilket var obeskrivbart!
Sedan knallade vi ut och at. Tog ett litet hak med 3 glada tjejer. Jag at kyckling med ingefara +nudlar och Mattias at nagot med lok och tomat + ris. Han bad saklart om att fa extra spicy! Den var bara lite stark tyckte han!
Efter att vi atit visade en av tjejerna malningar hon gjort. De var skickligt malade pa tyg med vattenfarg. Forestallade olika vietnamesiska motiv. Vi kopte en gron-gra med batar, en lila med en cyklade kvinna och en gra med sjomotiv. De kostade 3 $ styck och hon fick en dollar i dricks.
Pa den restaurangen kunde Mattias gjort en bra affar. De var namligen valdigt intresserade av hans jacka! De tog i den och fragade var han kopt den och vad den kostat. Han kopte den i Hanoi for 15 $. De forklarade att den var mordern har, det allra nyaste och ville garna byta mot en jacka vard 20 $. Vi skrattade gott!

Starkta av maten tog vi en ut runt stan. Inte lika mysigt som Hanoi aven om Hanoi gick mig pa nerverna till slut. Gatorna ar storre och allt ar lite nyare, Hanoi ar ju riktigt gammalt. Trafiken ar lattare har och man tutar  inte sa mycket, men fortfarande en hel del.
Vi handlade tva trojor till Mattias, strumpor och tanga-kallingar. Det fanns inte boxer ihela stan, man uppgav att det inte anvands. Mattias gillar inte sina nya kalsonger :O) Han kopte aven en rakhyvel och skum da rapapparaten visade sig vara i den "andra" vaskan.
Jag handlade en regnponcho och Mattias ett paraply. Hue ar kant for sitt myckna regnande och vi vill inte bli blota och forkylda. Idag var det ett dimmaktigt regn. Vi var ute pa stan till 16 tiden och gick sedanhem. Jag var sa trott och madde inte helt bra sa jag vilade. Mattias gjorde lite arenden och hamtade vaskorna. Han at men jag ville inte folja med. Nu ar jag pigg igen och hungrig men det far vara. Sitter i receptionen dar datorerna star och receptionisten har rullat ut sin madrass och somnat. Han snarkar sott!!!

I morgon skall vi pa DMZ tour. De Militarase Zone (hur sjutton stavas det???) Se lite olika krigsminnen bland annat Ho Chi Minh trail, jarnvag som var osynlig fran luften samt lite tunnlar och annat. Vi aker 6,30 och ar hemma vig 19 tror jag. Vi far mat, dricka och intrade. Kostar 12$ per person. Det ar en engelsktalande guide med och vi tycker att det skall bli spannande! Speciellt Mattias som har sett mer krigsfilmer an mig!
Dagen darefter tankte jag att vi skulle titta pa Citadellet, en kopia pa forbjudan staden i Beijin, som ar fran kejsartiden.

Laste i guideboken att fran borjan hade man kinesiska skrivtecken men latinskt alfabet infordes pa 1600talet. I thailand har man tecken men man kan skriva pa engelska och man kan skriva spraket med vara bokstaver ocksa. I Kambojda vet jag inte annu.

Det ar lordag 2 februari och klockan ar strax 24. Idag har det varit runt 12 grader vilket ar underbart jamfort med 7 grader! Vi stannar imorgon natt och aker vidare vid 13,30 dagen darefter. Mandag maste det bli och vi har varit ute pa sprang i 7 dygn.
Nasta vecka firar man Vietnamesikt nyar. Det skall bli spannande!
Vi har visum for 15 dagar.

Nu skall jag ga upp och vila, det blir att ga upp tidigt imorgon!
Tack for era halsnignar!
Jag brukar ocksa slanga ut Stubben om han ar storig! Han brukar ofta vakna ganska tidigt anda sa han kan gott ga ut!!! Skont att det gatt bra med alla vovvarna pa samma stalle! Kan tanka mig att de gillar att ligga vid spisen!

Hors imorgon!

Kramar Christin


Hanoi - sista delen

Hej dar hemma!

Nu ar det fredag 1 februari och klockan ar 17,22.
Fortfarande inga vaskor. Vi letade oss ner till deras biljettkontor i stan, ett aventyr bara det, och de sager att en vaska ar pa vag till oss och skall lamnas pa hotellet innan 18. Vi har sma forvantningar. Den andra (min) ar fortfarande borta. Just nu kanns inte semestern sa underhallande... Har kopt tva nya trojor idag men inga t-shirts, det ar svart med storlekarna. Hittade aven 3 par sma sma trosor som jag kopte. Sa vi har samma klader som vi haft sedan i mandags....

Vi har hur som helst bestallt tva biljetter soderut och lamnar hotellet om 30min. Det skall bli skont nu ar vi nojda med Hanoi. Man blir galen pa tutandet och trafiken!
Bussturen gar under natten och vi har unnat oss sovplatser, finns sittplatser ocksa. Vi skall vara framme i Hue pa morgonen i morgon.

Idag var vi pa lampjakt och hittade ner till kvarteret. Det blev en rosa lampa, ni kanner sakert igen den om ni ser den. Traditionell rund med en tofs under. Super sot! Den skall jag ha i vart hus sa smaningom!
Nar vi var dar och handlade kom "han med handen" efter oss. Det ar en tiggare som foljde efter oss skitlange haromdagen. Inte den jag skrev om utan en annan. Han ar verkligen entragen och idag kom han igen. Tva ganger!!! Hans smeknamn beror pa att ena handen saknar fingar. Hur hemskt som helst men vad skall vi gora???

Efter inkopet sa letade vi upp Little Hanoi, som var ett mysigt litet fik. Mattias at rakor med vitlok och brod, jag at baguett med avokado = vitlok samt bacon. Baguetterna ar ett arv fran tiden for Indokina, nar Vietnam (Och Kambodja) var franskt. Det var riktigt gott! Drack juice, kaffe mocha samt te till.
Sedan agnade vi en  god stund at att betrakta trafiken och alla superglana ekipage. Ibland har de sa mycket packning att foraren inte for plats ordentligt.

Nar vi kopt lampa och fikat akte vi till hotellet for att kolla vaskorna och nar de inte kommit drog vi ivag till kontoret. Det tog sin lilla tid och vi akte mc-taxi tillbaka (via krydd-, las- och godisgatan. Stannade inte, men anda!), naja nastan tillbaka. Fick ga de sista 5min da de inte hittade!

Nu kom den ena vaskan!!!! Det var min vaska!!! Forutom mina klader, snorklingssaker innehaller den neccecaren!!!
Fantastiskt! Skall ringa dem imorgon om var nya adress sa kanske vi far den andra med!

Som avslutning pa Hanoi tankte jag gora lite listor!!! Ni som kanner mig vet att jag alskar listor!
Hall tillgodo sa skall jag forsoka vara lite underhallande nu nar vaskan kommit och allt!!!

5 i topp - som vi sett transporteras pa en mc-
1. 3 Apelsintrad
2. 15 flak ol
3. 4 personer
4. en diskbank (kor som vanligt, haller med en hand)
5. en tv (kor som vanligt, haller med en hand)

5 i topp - jobbigast med Hanoi-
1. Att sakna vaskorna
2. Att det ar sa javla kallt
3. Att de tutar sa grymt mycket
4. Att det ar sa smutsigt (stadas iofs ordentligt pa natten)
5. Tiggare

5 i topp - nyutvecklade talanger hos resenarerna-
1. Kan numera kryssa rakt ut i en LIVLIGT trafikerad gata
2. Nar man kryssar blir man inte radd nar de tutar pa en.
3. Vietnamesika/engelska " Hav mi zii"? (Har ni min storlek?) "Wa prai?" (Vad kostar denna?) "AaaaAaaaAaaaa....." (utfyllnadslate under prutning, innan man ar overens.)
4. Inte ga pa (sa manga) blasnignar vid prutning.
5. Overleva pa valdigt begransade tillgangar.
*bubblare* Mattias har i avsakand av rakapparat utvecklat nagot som liknar en vietnamesisk mustach och den ar hellre an tjock!!! Nu ar den ju ofrivillig i hans fall, men tank pa alla dem har som kampar med sina sma stran!!! Ha ha ha!

5 i topp - roligast/bast med Hanoi-
1. Billigt!
2. Fina hantverk, billiga!
3. God mat, billig!
4. Harligt regelbefriat!
5. Water puppet show, gatsystemet och jazzklubben.

Sa! Det var dagens rapport!
Horde att blas-on var helt utan trafik igar kvall. Ha ha ha, underbart! Ar han lite vietnames, Bjorn?!

Kul att hora ifran dig Nina! Hoppas att allt ar bra med dig i Finland!

A-M och Lalle, kul att ni foljer oss! Men jag forstod inte, tyckte Lalle att vi hade mycket med oss?
Som kompletternade info kan jag saga att vi packat i tva 45l ryggor och en 20l (handbagage) och vi har gott om plats... Vi har packat riktigt lite. Men vi maste ju ha vissa saker da det handlar om hela 5v!!!!
Vi har dock inte kamerasladden, sa Helene och alla andra som vantar pa bilder far vanta lite till!!!

Sa skont att det gar bra med alla vara djur! Vi kunde se Tjorven framfor oss, bade pa muren och nar hon tjuvlyssnade! Det ar hon i ett notskal! Och lille Stubben! Det ar lite synd om honom som inte far sova i sangen!!! Ja, han ar bortskamd. Mycket mer an hundarna. Men han ar ju sa soooot det lilla hjartat!

Jaha nu ar det en minut kvar till pick-up innan resan. Hoppas att vi far tillfalle att ata, vi hade behovt det en gang till ikvall. Har vatten och marie-kex mer hann vi inte ordna. Den aldrig sinande, standia rusningstrafiken var mer galen an nagonsin och det var igenproppat pa gatorna.
Vi far nog mat!

Manga kramar fran oss!!