Dagens Juridik och Landskrona

Publicerad 2009-02-13 kl 03:03


Fel att vägra bistånd för boende i kolonistuga

Regeringsrätten anser att Vuxennämnden i Landskrona genom att vägra en kvinna bistånd till kostnader för boende i kolonistuga hanterat biståndsfrågan på ett sådant sätt att den enskilde försatts i en akut tvångssituation vilket ter sig oförenligt med de grundläggande principerna i socialtjänstlagen. Nämnden motiverade beslutet med att det inte handlade om ett godkänt boende.


Missa inte att läsa hela domen i vår nya tjänst DJ Plus, förutom domen i sin helhet får du snabb information om källa, ombud och domare.


Vuxennämnden i Landskrona avslog en ansökan om bistånd till kostnader för boende i en kolonistuga med motiveringen att kolonistugan inte var ett godkänt boende. Nämnden ifrågasätter om den ska vara skyldig att utge bistånd till ett oacceptabelt boende som innebär en olämplig social miljö för den sökandes barn och som dessutom strider mot arrendeavtalet bara för att tillmötesgå kvinnans önskan om att få bo kvar i kolonistugan.

Regeringsrätten finner dock att den omständighet att kvinnan valt ett boende med betydligt enklare standard än ett normalt boende inte utgör skäl att vägra henne bistånd till kostnader som i och för sig är skäliga. Regeringsrätten anför dessutom att nämnden inte haft rätt att vägra kvinnan försörjningsstöd till boendekostanden på den grunden att boendet i kolonistugan ansågs otillåten. En sådan hantering av biståndsfrågan innebär att den enskilde försätt i en akut tvångssituation vilket ter sig oförenligt med de grundläggande principerna i socialtjänstlagen.

Nina Radojkovic
http://www.dagensjuridik.se/sv/Artiklar/Fel-att-vagra-bistand-for-boende-i-kolonistuga/


Eller vad säger du?!

Säg din mening här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Jag tycker:

Trackback