Fettsvans

Jag o Mamma trodde att Herr Stubb började bli gammal och inte kunde tvätta sig ordentligt. Men efter lite forskning verkar det som om han fått fettsvans!!!
Nedan är saxat från sibiriskakatter.com

FETTSVANS-

trist och tråkigt men ofta en sanning bland fertila hanar och ibland honor


Fettsvans bildas när körtlarna vid svansroten överproducerar fett -pälsen blir väldigt fet ända in till hårbotten och kan se ut att vara drabbad av mjäll .
Det kan se RIKTIGT "snuskigt" ut - fråga oss , vi vet :o(
Behandlar man inte fettsvans kan hårsäckarna inflammeras , svansen blir öm och pälsen kan trilla av.


Vem drabbas ?

Fettsvans drabbar först och främst fertila hankatter ,MEN även honor och kastrater kan få fettsvans.Det kommer och går lite i perioder och börjar ofta i samband med att katten blir könsmogen---det kan försvinna när katten kastreras, har man otur kan det även finnas kvar , oftast iaf i mindre mängd.


Hur behandlas fettsvans ?

Först: ladda med en stor portion TÅLAMOD, försök att inte röra svansen i onödan och irritera huden ytterligare. Det finns flera olika behandlingsmetoder- prova dig fram till vad som passar just DIN katt.
Använd YES diskmedel- Lactacyd har jag fått som tips, eller speciella studtail-schampon; finns i djuraffärer, på internet eller på utställningar tex.
Gnugga inte svansen när du tvättar och torkar den, var mycket lätt på handen.
Pudra svansen med fettfritt barnpuder (undvik Dialon) eller potatismjöl. Se till så att pudret kommer in överallt i svansen. Kamma ut pudret lite försiktigt. Om du först tvättar svansen kan pudring vara en lämplig efterbehandling om din katt har mycket fettsvans.
En annan metod går ut på att *fett löser fett*. Massera in majonäs, matolja eller kallpressad olivolja i svansen. Låt antingen katten själv tvätta bort det eller tvätta ur det när det fått sitta och verka en stund. Majonäsen har vi testat...ett lysande resultat...i en vecka *suck* Vår kära Almas var en MYCKET hormonstinn kille , nu ser han jättefin ut i päls/svans , som kastrat. Nu har vi kvar Dumles fetsvans (fast han är kastrat)- de andra pojkarna har inte så tokig svans, faktiskt ...
Där använder vi dock för tillfället TORRSCHAMPO i puderform.


Man kan även massera in GROOMERS GOOP, låta det verka en stund och sedan tvätta som vanligt. Detta ger för oss ett fantastiskt fint resultat, sedan underhåller vi emellanåt med torrschampo som vi bara *viftar i*--- utan att massera eller röra huden på svansen för mycket. 


Var ALLTID försiktig med svansen när du kammar, att hålla på för mycket aktiverar fettproduktionen.
Vi HAR även ett rätt dramatiskt tips "en sista utväg". Det testade vi desperat på Almas innan utställning ...Fantastiskt resultat, dock kanske inget att rekommendera.. (tidsödande, katter har inte samma tålamod som vi...). MEN- en normal fettsvans brukar gå att fixa till, iaf för en utställning .
 


Eller vad säger du?!

Säg din mening här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Jag tycker:

Trackback