Ner 14 kg på 15 veckor. Min erfarenhet av GI.

Tack alla söta vänner som gett mig snälla kommentarer angående min GI resa. Det är många som har blivit inspirerade, vilket är precis vad jag hoppats på, och frågat efter tips. Tänkte samanfatta det hela här!

Jag började vid påsk 2010 och till min hjälp hade jag Ola Lauritzons bok GI dag för dag:
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9153429656.
Utöver att följa recepten har jag flera gånger tagit fram boken och läst informationen om blodsocker, insulin, motion mm. Jag har aldrig intresserat mig för vikt eller kost tidigare och behövde verkligen förstå hur allt hänger ihop. Och det förklaras på ett mycket bra sätt i den boken.
I boken beskrivs en "rivstart" med GI. Då utesluter man största delen av kolhydraterna från kosten och tar in extra protein, fett och grönt. Man utesluter även sådant med mycket socker i, vilket även innefattar frukt i stor utsträckning. Skräpmat, godis, kakor, glass, läsk, alkohol och liknande är givetvis också uteslutet.

Jag har fortsatt med rivstarten extra länge och har bara nyligen plockat in vissa långsamma kolhydrater, tex danskt rågbröd på morgonen. Detta är en kost som jag trivs med och som min kropp uppenbarligen gillar. Min svullna mage är borta, blodsockret är stabilt och vikten har rasat (500gr/dag i början men givetvis inte hela tiden, stadigt neråt dock).
Jag var aldrig tjock, men jag trivdes inte med min kropp. Jag gick sakta sakta upp lite lite i vikt och en dag fick jag nog. Det var 14 kg sedan. Mitt mål är 15 kg. Men jag har hela tiden haft spegel och känsla som främsta mätinstrument.
Men vågen har lärt mig mycket. Jag väger mig vid samma tidpunkt varje dag och då ser jag exakt hur gårdagens intag har påverkat mig. Hur vitt bröd gjorde att jag gick upp 1,5 kg och hur för mycket kolhydrater för att viktnedgången stannar av i flera dagar.
När jag nått mitt viktmål tänker jag plocka in så mycket kolhydrater i kosten att jag kan hålla vikten, både uppåt och neråt.

De första månaderna tränade jag på friskis 2 ggr i veckan. Jag körde främst core och annan "slimmande" träning. Allt för krävande konditionsträning är svårt att orka med utan kolhydrater. Just nu cyklar jag till tåget som enda träning, tänker starta med 2 pass i veckan till aug/sept igen.

Jag tycker att GI mat är jättegod! Man får alltid äta sig mätt, behöver inte räkna och mäta. Man får gärna frossa, men i rätt saker. Blandar man in minsta lilla felaktighet så skiter det sig tyvärr. Man måste vara ganska strikt, iaf om man vill ha resultat snabbt (vilket är motiverande). Det är naturligtvis även bra att på sikt byta matstil, och inte vara så strikt, men det hade inte jag klarat. För mig är det allt eller inget :)

Till frukost äter jag fil 3% med egen müsli som innehåller pumpafrön, linfrön, psylliumfröskal och qinoapuffar. Man kan blanda müslin själv i affären eller så kan man köpa nötter och fröer och blanda själv. Till detta har jag blåbär, hallon, jordbubbar eller björnbär. Nu äter jag även en smörgås (dansk rågbröd) med ost. Jag äääälskar frukosten! Ser alltid framemot nästa frukost!

Till mellanmål äter jag ofta råa morötter eller rå blomkål. Ett kokt ägg är smidigt och portionsförpackat mellanmål. Chevre eller brieost funkar också, gärna med sockerfri marmelad till. Jag har alltid lite mörk choklad, mandlar och jordnötter på lager. Jordnötter innehåller väl egentligen en del onyttigheter som tillsatt olja och salt, men det är enkelt och väldigt gott. Det får slinka med! Att annars äta bara nyttigt och "rent" ger en väldigt skön känsla i kroppen. Sedan är det klart att man känner sig som en nykter alkoholist, som dreglar över godis och kakor. Man får passa på sig själv, det är lätt att falla in i gamla hjulspår. Vilket faktiskt inte behövs! Det finns massor av gott som är nyttigt. Och att då och då unna sig sina favoriter är ett måste, men kanske inte under rivstarten och kanske inte i sådan mänger som det ofta blev förr.

Till middag/lunch brukar jag äta det som bjuds men utesluta ris/potatis/pasta såser med mjöl (tar med creme fraiche ist) och istället ta extra sallad. När kroppen ställt om till att ta energi från fett istället för kolhydrater så blir man gott och väl mätt på detta. Men glöm inte mellanmålen! 1-3st. Du får inte bli så där ashungrig, då sabbar du blodsockret och det fettbindande insulinet kommer in i bilden.

En annan bra GI bok är Klaras goda GI-dagar: http://www.adlibris.com/se/searchresult.aspx?search=quickfirstpage&quickvalue=klaras+goda+gi-dagar&title=klaras+goda+gi-dagar&fromproduct=False

En suuuperbra blogg är: http://www.bloggomat.se/ Den finns även här på facebook, sök och tryck på gilla så får du recept och tips till din facebook sida.

Ola Lauritzon har även grundat denna sida http://www.giviktkoll.se/ som jag tror kan vara till god hjälp. Där kan man även räkna ut sitt BMI.
Jag hade 26,3 - övervikt - "Du ligger över gränsen om vad som anses en nyttig vikt. Du bör därför försöka gå ner i vikt."
Och nu har jag 21- normalvikt - "Grattis! Du ligger på en hälsosam viktnivå. Du bör ha som målsättning att hålla den här vikten livet ut."
Min målvikt skulle ge mig ett BMI på 20,6 vilket också är inom normalvikt i förhållande till min längd. BMI tar ju inte hänsyn till muskelmassa och benstomme, och är ett ganska trubbigt instrument. Men det är en god fingervisning.

Till sist vill jag understryka att jag aldrig provat att banta eller äta på något speciellt sätt innan. Men alla kan lära sig nya saker och alla kan lyckas. Lite beslutsamhet behöver du, men sedan går det förvånansvärt enkelt! Det är underbart att känna att man lyckas med saker man föresatt sig och det är ännu mer underbart att vara tillfreds med sin kropp.

Lycka till!
Christin


Sommaren 2009
Maj 2010
Naturell yoghurt med blåbär, pumpafrön, linfrön mm.
God GI mat

Eller vad säger du?!

Säg din mening här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Jag tycker:

Trackback